12 Februarie 2015 publicat în Familie 89 share-uri

IN ACEST ARTICOL:
Secretele pe care o sarcina le ascunde sunt din ce in ce mai interesante. Te invit sa descoperi unul care ar putea sa iti explice multe neintelegeri.

Poate ca v-ati intrebat adesea de ce proaspetele mamici dezvolta comportamente obsesiv-compulsive si sunt preocupate extrem de mult de ceea ce se intampla cu puiul lor. Sunt preocupate intr-un mod aproape obsesiv de starea bebelusului si este un lucru absolut normal. Schimbarile la nivel cerebral sunt imense, sunt noi si este nevoie de timp pentru adaptare.

Un set de neuroni formeaza un fel de grupare numita "amigdala" ce este responsabila cu procesul memoriei si reactiile emotive in special teama, anxietate si agresiune. Modul in care amigdala functioneaza se rasfrange si asupra nou-nascutului si il determina pe acesta sa isi poata recunoaste mama dintr-un numar mare de femei. Aceste descoperiri sunt sustinute de catre Jurnalul de Neurostiinta.
De asemena, amigdala este responsabila de sentimentele si reactiile pe care mamele le au fata de proprii lor bebelusi si fata de bebelusi in general.

Un studio din anul 2011 a demontrat ca femeile aveau un raspuns mult mai pozitiv in momentul in care vizionau poze cu proprii bebelusi decat in momentul in care li se aratau poze cu bebelusi oarecare. Datorita raspunsului pe care amigdala il genereaza in momentul in care noua mamica isi vede bebelusul, starile de anxietate si cele depresive sunt diminuate semnificativ.

Modul in care amigdala functioneaza este in stransa legatura cu hormonii ce se elibereaza in timpul sarcinii cum ar fi oxitocina. Nivelul de oxitocina creste si in momentul in care proaspata mamica isi vede, isi aude si isi simte puiul aproape, putand astfel sa reactioneze exact asa cum trebuie pentru a intelege nevoile bebelusului.

In acelasi timp, mamele care isi hranesc bebelusii prin alaptare, simt mult mai bine nevoile copiilor si sunt mai active din acest punct de vedere pentru ca se creeaza o legatura speciala intre prunc si mama in momentul in care acesta este alaptat la san.

Un studiu din anul 2013 arata ca modificarile pe care o proaspata mamica le sufera la nivel cerebral in momentul in care trece prin procesul nasterii sunt asemanatoare celor ce au loc atunci cand ne indragostim.

Totusi, cele mai mari schimbari sunt intalnite in momentul in care o femeie se afla la prima sarcina si implicit la prima nastere. In momentul in care este vorba despre o a doua sau o a treia nastere, modificarile nu sunt la fel de mari pentru ca exista in spate experienta primei nasteri.

In alta ordine de idei, in momentul in care o femeie trece prin experienta unei sarcini si a unei nasteri se produc schimbari semnificative la nivel cerebral, iar adultii isi descopera portiuni din creier pe care nu le cunosteau pana atunci.

foto prima pagina: burtica, Shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri