IN ACEST ARTICOL:
Dependenta sexuala este similara celorlalte comportamente compulsive; o intorsatura potential distructiva intr-o activiatea ce are drept scop imbunanatirea vietii. Definirea dependentei de sex depinde mai putin de comportamentul in sine si mai mult de motivatiile personale. Dependenta sexuala consta in lipsa capacitatii de a controla sau amana sentimentele sau actiunile de natura sexuala.

Unele tratamente pentru cei dependenti de sex respecta tiparul celor folosite pentru alcoolici. Conform acestui model, cei dependenti sunt considerati indivizi cu o dependenta cronica in ciuda incercarilor lor de schimbare. Ei se confrunta cu un cerc vicios de consum, autocritica, si evitare care este repetat constant. Acest tipar se concentreaza pe trei elementele ale cercului:

- Sexul
- Autocritica
- Comportamentle care denota evitarea

Consilierea este bazata pe metoda celor 12 pasi.

Cele trei elemente ale cercului dependentei sunt marcate de un proces creat prin utilizarea:

- Unei ambiante terapeutice
-Unei analize profunde
-A unui proces desfasurat in cedrul unui grup
- A educatiei
- Evaluarii din partea semenilor

Toate cele 5 aspecte sunt incorporate unui proces therapeutic, care debuteaza cu primul contact.
Creearea unui mediu care sustine procesul terapeutic este esentiala pentru aceasta abordare. Clientilor trebuie sa le fie oferita oportunitatea de a explorara parerea pe care o au despre sine fara a se teme de judecata altora.Trebuie sa simta ca sunt ascultati cu empatie si respect. In modele initiale ale acestei abordari, consilierul era singurul care stapanea calitatile de terapeut. Desi acest aspect este inca esential, acum se aplica intregii echipe multidisciplinare, a unui personal alcatuit din profesionisti care au calitati naturale de terapeuti.

Terapeutul realizeaza o evaluare initiala, identifica problema, si daca este indicat, programeaza o consultatie pentru pacient. Este efectuata o evaluare psihologica completa si sunt identificate tipurile de respingere al tratamentului si problemele.Terapeutul initiaza apropierea de pacient in timpul procesului de evaluare, in care isi foloseste toate calitatile si abilitatile de specialist.Apoi, terapeutul pregateste un plan de tratament pentru a-l ajuta pe pacient sa se confrunte cu problemele identificate si cu blocajele care ar putea impiedica raspunsul pacientului la tratament. Pacientul urmeaza un process alcatuit din 12 pasi.

Autor: Iulia Florea

Sursa: psiholife.ro


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri