Ce se intampla daca proba recoltata este contaminata?
Intr-un astfel de caz mai rar, proba fie este descalificata imediat (daca este contaminata cu virusul HIV sau cu Lues) fie este supusa unor etape suplimentare diagnostice si/sau de confirmare si, in functie de tipul si/sau gradul contaminarii rezultate se decide continuarea pastrarii ei sau distrugerea acesteia.
Se pot recolta celule stem din placenta si de la mamicile cu virus hepatitic B sau C? Care sunt contraindicatiile recoltarii de celule stem?
Se pot recolta celule stem la nastere si in cazul in care mamicile cu virus hepatitic B sau C deoarece transmiterea acestora la nou nascut nu este obligatoriu sa se intample. Ulterior se parcurg unele etape de analiza si se poate determina daca sangele de cordon ombilical poarta sau nu aceste tipuri de virusuri. Contraindicatii absolute sunt, precum am amintit la intrebarea precedenta, prezenta virusului HIV sau contaminarea cu Lues.
Ce afectiuni pot fi tratate astazi folosind celule stem? S-a realizat vindecarea efectiva a vreunei boli folosind aceste celule?
Celulele stem hematopoietice se pot folosi in tratarea unui numar de peste 70 de afectiuni, in special ale sangelui. Chiar primul transplant cu celule stem hematopoietice recoltate la nastere din sangele de cordon ombilical a fost unul de succes. Acesta a fost realizat in 1988 intr-un caz de anemie Fanconi, iar pacientul este sanatos si traieste si acum. Intre timp au fost realizate cu succes peste 30.000 de transplanturi cu celule stem recoltate la nastere din cordonul ombilical.
In urma unor transformari, celulele stem mezenchimale pot regenera tesuturi (miocard, tesut hepatic, epidermic etc), avand o mare perspectiva de utilizare in medicina regenerativa, considerata medicina viitorului. In plus, chiar la acest moment se utilizeaza cu succes in tratarea bolii de “grefa contra gazda” ce apare in urma efectuarii unui transplant alogen (adica intre indivizi diferiti) cu celule stem hematopoietice. De aceea este bine a se recolta impreuna la nastere.
In viitorul apropiat celulele stem se vor putea folosi in cazuri de deteriorare a Sistemului Nervos Central (maladia Parkinson, Alzhaimer, scleroza multipla, leziuni pediatrice cerebrale), boli autoimune, diabet, infarct miocardic.
Celulele stem recoltate pot fi utilizate si pentru alti membri ai familiei?
Desigur. De altfel, o buna parte dintre transplanturile realizare in grupul nostru de banci de celule stem, sunt realizate in acest mod. In total exista acum efectuate cu succes 31 de transplanturi in grupul din care facem parte, Biogenis participand si la prima cooperare international europeana in ceea ce priveste transplantul reusit de celule stem mezenchimale recoltate la nastere din cordon, fapt atestat in revista Societatii Americane de Hematologie!
La ce riscuri sunt supusi mama si copilul in momentul recoltarii sangelui din cordonul ombilical?
Recoltarea se face de catre personalul medical care asista nasterea. Se face din cordonul ombilical, la momentul nasterii, dupa ce copilul a fost predat neonatologului. Astfel nu exista un risc direct nici pentru mama, nici pentru copil, se face bineinteles fara durere, recoltarea dureaza cateva minute si presupune o manevra foarte simpla. Se pune la dispozitia personalului medical o trusa completa ce contine absolut tot ce este necesar pentru efectuarea in deplina siguranta a aceastei operatiuni simple.>>Citeste continuearea...
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate