Multa lume priveste cu reticenta mamele care decid sa stea acasa pentru a-si creste copilul.
Asta din diverse motive, fie ca unele persoane au prins vremurile cand concediul pentru ingrijire copil era de 3 luni si apoi erau obligate sa se reintoarca la munca, astfel incat considera concediul de 1-2 ani “un lux”, fie unele femei care fac comentarii pe tema asta nu sunt inca mame asa ca nu au idee despre ce presupune cresterea si ingrijirea unui copil, fie altele au revenit repede dupa nastere in campul muncii astfel incat nu pot intelege o decizie diferita.
Oricare ar fi situatia, o persoana ar trebui sa fie capabila de empatie si sa evite sa spuna anumite lucruri lipsite de tact, diplomatie sau intelegere unei mame care sta acasa cu copilul. Iata care ar fi aceste lucruri pe care ar trebui sa le eviti sa le spui:
Nu te plictisesti toata ziua acasa cu copilul? Plictiseala e un semn al lipsei de activitati interesante sau al excesului de timp liber si chiar nu e cazul mamelor care isi ingrijesc copiii.
Arati obosit, te-ai ingrasat groaznic, ai slabit excesiv. In primul rand nu e politicos sa faci asemenea remarci nimanui, mai ales daca nu sunteti in relatii foarte apropite.
Ce norocoasa esti ca poti sta atata acasa! Cu alte cuvinte, “bine ca iti permiti, o duceti bine cu banii”, spre deosebire de alte biete mame care sunt nevoite sa isi castige existenta in timp ce altele “huzuresc”.
Cand ai de gand sa te intorci la munca? Probabil multi sunt sincer interesati de reluarea carierei mamei dar pusa asa intrebarea sugereaza ca femeia care sta acasa nu munceste, ca adevarata si singura valabila munca este cea de la serviciu.
Ce faci toata ziua acasa? La fel ca si intrebarea legata de plictiseala, si aceasta minimalizeaza atributiile unei mame care sta acasa cu copilul, sugereaza ca stand acasa nu faci mai nimic.
Citeste mai multe in Clubul Bebelusilor
Foto homepage: maternitate, mama fericita @Shutterstock
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară