Un articol de Diana Gamulescu - Experta Garbo
_____________________________________
Experienta mea cu prematuritatea m-a pus fata in fata cu niste mituri si rand pe rand acesteau au fost demontate in timp. Nu uitati ca raman doar mituri ce sunt demontate de specialisti, de parintii cu prematuri, de bebelusii care se grabesc sa vina mai repede pe lume.
1. Un prematur nascut mai tarziu este doar un bebelus mai mic nascut la termen!
Nu lasati denumirea de „mai tarziu” sa va convinga! Un copil nascut prematur are propriile nevoi si de asemenea niste intarzieri in dezvoltare dar si probleme: respiratorii, de hranire, de a-si mentine constanta temperatura corpului etc.
Un prematur nacsut mai tarziu are tot un sistem imunitar slab si poate fi susceptibil la infectii de diverse tipuri la fel ca in cazul unui prematur nascut mult mai „devreme”. Sistemul neurologic este de asemenea imatur. Un prematur tarziu nu poate fi considerat un copil la termen pentru ca nici creierul unui copil nascut la 35 de saptamani nu este complet dezvoltat ca cel al unui bebelus nascut la termen.2. Prematurii sunt genii
Un prematur poate sa fie sclipitor, la fel de firesc ca si un nou-nascut la termen. Nu prematuritatea ii da acea „nota” de geniu, ci bagajul genetic. Este adevarat ca stim multe nume sonore precum Isaac Newton, Winston Churchill, Johannes Kepler, Albert Einstein, Stevie Wonder, Mark Twain, Victor Hugo si multi altii, dar nu o nastere timpurie le-a adus notorietatea.
3. Prematurii stau „doar” cateva zile in plus in terapie si atat
Ei bine, prematuritatea poate aduce spitalizare prelungita, manevre specifice de interventie, care pot lasa sechele. Pe viata. Asadar, nu priviti lucrurile superficial, ci o buna documentare va va oferi o imagine de ansamblu, iar o monitorizare atenta a sarcinii sub supraveghere medicala poate preveni o asemenea situatie.
4. Prematurul din incubator nu stie si nu simte nimic
Fals. Un prematur isi recunoaste parintii, dar mai ales mama, dupa voce si simte durerea fizica la care este supus pentru a supravietui. Unii medici sustin ca noi, adultii, nu am putea indura toate acele proceduri medicale. Ei sufera foarte mult pentru ca: nu le place lumina, nu le place zgomotul, nu le plac vocile necunoscute etc. El are nevoie sa se simta in siguranta, intr-un mediul familiar, iar mama il poate ajuta vorbindu-i si incurajandu-l cat mai mult cu putinta.
5. Cand un bebelus prematur sughite inseamna ca se reface si este in crestere!
Aceasta este o presupunere comuna bazata pe povesti. Pe perioada sederii in uter, bebelusul poate avea cateva episoade de sughit iar explicatia medicilor este ca acesta absoarbe lichid amniotic – cu rol anti-inflamator, anti-infectii, de intarire a imunitatii și cu rol de pregatire pentru introducerea laptelui dupa nastere.
Dupa nastere, sughitul poate continua si poate fi frecvent dar nu prezinta nici o conotatie negativa. Sughitul nu are legatura cu faptul ca bebelusul este in crestere, ci este declansat de contractia brusca a diafragmei si dispare in primele saptamani dupa nastere.
Pentru un prematur sughitul este mai mult un raspuns fiziologic decat o cauza fizica. Sistemul neurologic al prematurului este imatur si din acest motiv va raspunde diferit la factorii stresori din mediul sau. Creierul sau regleaza ritmul cardiac, rata de respiratie, tensiunea arteriala, temperatura corpului dar daca sistemul nervos nu este suficient dezvoltat, bebelusul de la neonatologie dezvolta diverse afectiuni in aceste zone. Specialistii sustin ca stranutul, sughitul, scuipatul in sus sunt niste indicii de stres comportamentali.
Foto homepage: bebelus nou-nascut Shutterstock
Foto int: bebelus prematur, Shutterstock
Școala fără Pauză, campania ce luptă împotriva abandonului școlar, încheie cu succes cel de-al patrulea an
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri