6. Nu conteaza ce lapte i se administreaza unui copil prematur sau de unde provine: caloria este tot calorie, nu-i asa?
Sectia de terapie intensiva unde poposesc bebelusii ce se nasc inainte de termen este locul in care medicii incearca sa imite cat mai mult mediul in care ar fi trebuit sa ramana cat mai mult si se tine cont de nevoile nutritionale ale prematurilor. Lor nu li de poate administra orice tip de lapte..laptele matern fiind obligatoriu in crestere si dezvoltarea lor armonioasa. Formulele care exista acum pe piata nu pot inlocui in totalitate toate valorile nutritionale pe care le detine laptele matern. Laptele matern are peste 130 oligozaharide prebiotice, probiotice si nici o alta formula nu poate sa depaseasca aceste valori ale laptelui matern.
Laptele matern dezvolta imunitatea și protejeaza copilul prematur de infectie si de boli. Este mai mult decat o masă! Are atat de multe beneficii importante si unice care ajuta copilul prematur nu numai sa creasca si sa supraviețuiasca, dar sa paraseasca si neonatologia cat mai repede.
Laptele uman este standardul de aur in ingrijirea eroilor ce se grabesc sa vina mai repede pe lume si trebuie intotdeauna privit ca pe un medicament de salvare pentru acestia.
7. Un prematur poate fi externat de la terapie intensiva atunci cand a luat in greutate
Un bebelus nascut inainte de termen internat la sectia de neonatologie poate sta aici chiar si cateva luni. Chiar daca ia in greutate, un factor important in evolutia acestuia, mai sunt si alte probleme care trebuie sa fie rezolvate total.
Nu poate fi externat un bebelus care a ajuns la greutatea normala dar se confrunta in acelasi timp cu probleme aparute pe fondul prematuritatii.
Iata care sunt punctele importante de bifat in momentul in care intra in discutie externarea unui copil nascut prematur:
- Sa poata inghiti singur fara ajutorul diverselor tuburi cu care era hranit la venirea pe lume
- Sa respire singur fara aparate, fara episoade de apnee, schimbari frecvente la nivelul epidermei
- Sa-si poata mentine constanta temperatura corpului fara a fi nevoie de artificii suplimentare precum: paturi, imbracaminte suplimentare etc.
Inainte de ajunge acasa cu bebelusul vostru trebuie sa intocmiti o planificare amanuntita asupra intregului proces de ingrijire al acestuia. Nu uitati sa mentineti o relatie calda cu medicii si cu asistentele care au avut grija de copil la neonatologie. Ei trebuie sa va ajute o perioada lunga de timp cu tot felul de sfaturi in situatiile noi pe care le veti intalni.
Nu uitati de transportul bebelusului de la spital si pana acasa. Trebuie sa va informati despre scaunul special pe care sa-l aveti. Acasa trebuie sa aveti un jurnal al evolutiei in care sa treceti fiecare pas facut de copilas, fiecare moment important al dezvoltarii sale etc.
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară
Investiție în viitor: EduAct amenajează curți de școală și grădinițe în mediul rural
Prof. Dr. Ruxandra Sinescu lansează programul RenYOU Aesthetics: consultații gratuite pentru proceduri chirurgicale non-estetice