IN ACEST ARTICOL:
Copilul trebuie sa aiba o relatie de prietenie cu ambii parinti, chiar daca relatia cu mama are particularitatile sale fata de cea cu tatal si invers. Ambele relatii trebuie sa ocupe in sufletul copilului un loc egal, el trebuie sa inteleaga ca ambii parinti ii doresc binele si ca nu este nevoie sa aleaga intre cei doi.

Relatia cu ambii parinti este importanta pentru oricine, indiferent de sex. Inca din primii ani de viata se stabilesc relatii intre copil si parinti care vor avea repercursiuni asupra adolescentei si vietii de adult ale copilului.

Copilul trebuie sa aiba o relatie de prietenie cu ambii parinti, chiar daca relatia cu mama are particularitatile sale fata de cea cu tatal si invers. Ambele relatii trebuie sa ocupe in sufletul copilului un loc egal, el trebuie sa inteleaga ca ambii parinti ii doresc binele si ca nu este nevoie sa aleaga intre cei doi. Stim bine ca uneori rudele (matusa, unchiul) vin cu intrebari ce pot avea efecte negative asupra copilului, spre exemplu: :”Pe cine iubesti mai mult, pe mami sau pe tati?”. Dar de ce trebuie sa aleaga copilul sau de ce sa i se sugereze acest fapt? Din fericire majoritatea copiilor au instinctul de a-si proteja valorile sentimentale si raspund adesea “Pe amandoi la fel.”

Daca in primul an de viata relatia copilului cu mama este foarte stransa, mai apoi incepe sa intervina in viata micutului (indiferent de sex) si rolul tatlui. Am ales sa discut despre relatia tata-fiica, ci nu tata-baiat, pentru ca in cazul baietilor tatal se apropie mult mai usor de fiul sau datorita intereselor masculine care devin tot mai comune odata cu inaintarea in varsta. Insa, in cazul fetitei, care este mai sensibila, adora papusile, jocurile cu implicatii emotionale, vestimentatia si notiunile de frumusete, tatalui ii vine mai greu sa interactioneze cu micuta.

Tin sa atrag atentia asupra faptului ca in general taticii sunt tentati sa dopte cu fiica lor doua tipuri de comportament: fie sunt duri pentru ca vor o educatie mai stricta pentru fata lor, vor sa o “tina din scrut” si sa o pazeasca de eventualele pericole mai ales la adolescenta (cand intervine sexualitatea), fie incearca sa cucereasca atentia fetei prin cadouri, atentii, alintari si indeplinirea tuturor poftelor. Din pacate insa niciuna din atitudini nu este corecta. De fapt, la fel ca si mama, tatal trebuie sa comunice foarte mult cu fiica sa, sa ii fie un bun prieten si confident si totodata sa pastreze acea limita a independentiei (sa nu uitam ca fetita va ajunge la varsta cand trebuie sa decida singura).

Tatal reprezinta pentru o fata primul model al masculinitatii, model la care isi va raporta cel putin primele relatii cu baietii (daca nu toate), chiar si cele amoroase. Felul in care fetita observa comportamentul tatalui atat cu ea cat si cu mama ei va reprezenta pentru ea modelul familial in viata, pe care cu greu il va schimba daca ar fi nevoie.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri