Sexualitatea, componenta a identitatii noastre
"Sexualitatea este determinata de apartenenta la o cultura, de rasa, de clasa sociala, de categoria de sex si de varsta la care apartine un individ, dar si de particularitatile individuale. Sexualitatea umana nu este o realitate nediferentiata. Starea de bine, la orice varsta este influentata de sexualitate.
Societatea umana de astazi este o societate hipersexualizata – presiunile catre sexualitate sunt mari, mass media contribuie mult la valorizarea sexualitatii - iar libertatea sexuala care a crescut si emanciparea sexuala recenta a femeilor erodeaza tabuurile si prejudecatile.
Mesaje explicite sau subliminale privind sexualitatea apar in publicitate, influentand perceptia proprie fiecarui individ – femeie sau barbat – asupra sexualitatii sale. in definitia starii de bine si chiar a fericirii, exprimarea propriei sexualitati devine astazi un criteriu esential, acordand sexualitatii un prestigiu hedonistic. Reusita in viata, succesele in diferite aspecte ale vietii noastre, palesc atunci cand satisfactia fata de viata noastra sexuala este absenta sau diminuata.
Definirea iubirii ca stare de convenabilitate reciproca include obligatoriu satisfactia sexuala, a carei expresie semnificativa este orgasmul, considerat ca element specific amprentei sexuale. Aceasta amprenta poate fi mai complexa si mai satisfacatoare atunci cand comportamentul sexual este comunicat intre parteneri si cand raportul intre verbal si non-verbal este adaptat la ideea de performanta sexuala. in cultura noastra performanta sexuala este asociata cu orgasmul.
In sondaje s-a constatat ca normalitatea vietii sexuale este legata de prezenta orgasmului. Astfel, in Romania, s-a dovedit ca la 48% dintre femeile de 30-34 de ani viata sexuala conteaza foarte mult pentru un cuplu, acest procent scazand lent odata cu inaintarea in varsta.
Exista preocupari importante privind sustinerea dreptului la placere al femeii, prin gasirea unor strategii sau solutii pentru cresterea interesului sexual sau a dorintei, a ideatiei si fantasmelor si a dorintei femeii de a raspunde sexualitatii partenerului. Orgasmul feminin este raspunsul cel mai evident, mai sigur si mai necesar atat pentru a convinge femeia de buna sa exprimare a sexualitatii sale, cat si a convinge un cuplu de o intalnire corecta a dorintelor. In mod opus, lipsa orgasmului, diminuarea dorintei sau intarzierea lui duce la insatisfactie sexuala si ingrijorare la ambele sexe.
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate