Bebelusii se nasc cu un sistem imunitar care nu este capabil sa ii protejeze
Bebelusii se nasc cu un sistem imunitar care nu este capabil sa ii protejeze, fiind nevoie de aproape 2 ani pentru ca acesta sa se maturizeze si sa functioneze corespunzator. S-a dovedit ca alimentatia reprezinta un element esential in procesul de maturizare, influentand, astfel, protectia naturala a copilului impotriva infectiilor si a alergiilor.
“Una dintre cele mai comune manifestari ale unui sistem imunitar care nu este dezvoltat corespunzator sunt alergiile, 1 din 3 copii din Europa avand istoric familial de alergii. Factorii de risc in dezvoltarea alergiilor sunt dezvoltati in timpul sarcinii si, ulterior, odata cu inceperea diversificarii mai devreme de 4 luni, influentati de introducerea laptelui de vaca in alimentatia copiilor sau de o alimentatie saraca in omega 3. Pericolul pe care parintii nu il iau in serios este reprezentat de complicatiile care pot fi produse de alergii: pana la 66% dintre sugarii cu dermatita atopica pot dezvolta boli ale aparatului respirator superior si pana la 50% dintre acestia pot dezvolta, ulterior, astm alergic”, este parerea Prof. Dr. Marin Burlea, Presedintele Societatii Romane de Pediatrie.
Impactul programarii metabolice in primele 1000 de zile este major
Impactul major al programarii metabolice in primele 1000 de zile a fost recent descoperit de specialisti, acestia sustinand ca alimentatia din perioada sarcinii si din primele luni de viata are un impact de durata asupra riscului de ingrasare, de aparitie a obezitatii si, implicit, a unor boli influentate de stilul de viata, cum ar fi diabetul, hipertensiunea sau ateroscleroza.
“Un studiu desfasurat anul trecut in Romania de catre Insitutul National de Sanatate Publica a aratat ca un sfert dintre copiii de 8 ani sunt supraponderali sau obezi. Este o cifra care va creste in viitor daca gradul de educare a parintilor cu privire la nutritia copiilor ramane acelasi. Problemele de greutate la scolari si prescolari isi au originile in primii ani de viata, in alimentatia nepotrivita pe care o primesc copiii. Aportul crescut de proteine, introducerea hranei solide mult prea devreme sau mesele in exces sunt principalele greseli pe care parintii le fac in primele 1000 de zile, cu impact negativ ulterior, asupra greutatii”, spune Sef Lucr. Dr. Tudor Pop, Secretar Administrator al Societatii Romane de Gastroenterologie, Hepatologie si Nutritie Pediatrica.
Nutritia adecvata varstei are un rol major in dezvoltarea ulterioara a copiilor, iar primele 1000 de zile sunt cele mai importante reprezentand ocazia unica de a pune bazele unui viitor sanatos.
Școala fără Pauză, campania ce luptă împotriva abandonului școlar, încheie cu succes cel de-al patrulea an
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri