Consecintele incalcarii acestor reguli
Daca suprimi un copil pana in 5 ani, ii suprimi vitalitatea, vioiciunea, interesul pentru viata si inteligenta. Il vei invata sa se supuna fortei brute fara sa ia atitudine si il vei face o prada usoara pentru tot felul de ticalosi.
Daca vei continua cu dragalaseniile si dupa varsta de 5 ani, copilul va creste infantil, incapabil sa munceasca sau sa depuna eforturi sufletesti.
Daca tratezi copilul ca pe un bebelus si dupa varsta de 10 ani, acesta va creste fara sa aiba incredere in sine. Copilul va depinde de un prieten mai independent ceea ce nu va avea intotdeauna impactul dorit.
Daca nu vei respecta copilul dupa varsta de 15 ani, acesta nu te va ierta si va pleca de langa tine pentru totdeauna cu prima ocazie.
De asemenea, Anne Maiden Brown, doctor in psihologie sociala si psihoterapeut, subliniaza si ea anumite aspecte si reguli ale educatiei tibetane in cartea “The Tibetan Art of Parenting: From Before Conception Through Early Childhood (2008)”:
- respecta simplitatea mintii pe care o are un copil
- nu desconsidera educarea copiilor prin imitatie, memorare, atingere si miscare
- creeaza un mediu curat in care copiii sa poata invata (copiii sunt vulnerabili impresiilor si de aceea trebuie protejati si vindecati atunci cand experimenteaza imagini infricosatoare sau impuse)
- concentreaza-te pe valori de baza precum compasiune, onestitate si impartasirea cu ceilalti
- invata-i pe cei mici sa interactioneze mai degraba armonios decat competitiv cu alti copii, adulti, animale, insecte, natura etc.
Nota: Aceste reguli si conduite ale stilului de parenting tibetan circula pe internet de ceva timp fara ca autorul real sau sursa initiala sa fie specificata. Noi le-am descoperit pe geniuspregnancy.com.
Sunteti sau nu de acord cu regulile stilului de educatie tibetan? Ne puteti raspunde printr-un comentariu la articolul prezent :).
Foto: Pressmaster/ Shutterstock
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară