Salvati Copiii Romania se alatura programului Primele 1000 de zile cu un nou proiect prin care isi doreste sa sustina alaptarea si educatia mamelor in ceea ce priveste importanta nutritiei si a unui stil de viata echilibrat pentru sanatatea copiilor lor.
In cadrul programului educational Primele 1000 de zile, Salvati Copiii Romania, Fundatia Nutricia si Asociatia SAMAS vor dezvolta impreuna un proiect pilot ce are scopul de a creste rata alaptarii exclusive in Romania, prin acordarea de suport pentru tinerele mamici in primele momente dupa nastere, dar si ulterior.
Activitatile principale din cadrul proiectului vor fi:
- facilitarea orelor de consiliere individuala pentru alaptare si ingrijirea copilului, sustinute de catre educatori perinatali in maternitatile in care procentul de tinere mame din medii dezavantajate este ridicat. In acest an, Salvati Copiii a ales maternitatile Bucur si Giulesti, din Bucuresti, si Spitalul Orasenesc Dr. Maria Burghelea, din Buftea;
- ·curs de psihologie a mamei, personalizat pentru acest proiect, oferit de catre specialistii Salvati Copiii educatorilor perinatali SAMAS;
- ·monitorizarea ratei alaptarii dupa o luna, patru luni, respectiv sase luni, pentru mamele care au beneficiat de suport prin acest proiect, si sintetizarea concluziilor intr-un raport;
- redactarea de materiale informative dedicate gravidelor si mamelor.
Obiectivul este ca 1000 de mame sa beneficieze de activitatile detaliate, urmand ca, dupa validare, proiectul sa fie extins la nivel national.
Romania este in continuare clasificata de Organizatia Mondiala a Sanatatii drept tara cu risc inalt in ceea ce priveste indicatorii de sanatate, conform datelor furnizate de raportul PERISTAT 2010. Acelasi studiu atrage atentia asupra mortalitatii infantile, tara noastra aflandu-se pe primul loc in Europa, cu valori duble fata de media europeana.
De asemenea, in Romania, numai 12,6% dintre mame alapteaza, raportat la 30% - media in tarile europene - iar durata medie a alaptarii exclusive este de numai aproximativ doua luni (studiul IOMC 2011). Aceste cifre ingrijoratoare sunt rezultatul lipsei de suport si de informare a mamelor, care abandoneaza alaptarea din primele saptamani dupa nastere. Conform aceluiasi studiu IOMC, doar 33% dintre mame au declarat ca au fost instruite asupra alaptarii exclusive.
„Situatia ingrijoratoare a sanatatii mamelor si a nou-nascutilor este principalul motiv pentru care am decis sa sprijinim programul educational Primele 1000 de zile. Este foarte important ca parintii sa stie ca deciziile pe care le iau in aceasta perioada pentru copiii lor pot influenta sanatatea acestora pentru tot restul vietii. In plus, ne dorim ca prin seminariile si orele de consiliere pe care le organizam sa ajutam cat mai multe mamici sa aiba acces la suport psihologic adecvat, informatii medicale si sfaturi de la specialisti in educatia perinatala” - Dr. Sandra Alexiu, Medic Primar Specialist in Medicina Familiei si Vicepresedintele Societatii Nationale de Medicina Familiei, partener ai programului „Primele 1000 de zile”
Din 2010, Salvati Copiii Romania a initiat proiectul “Fiecare Copil Conteaza”, cu scopul de a reduce mortalitatea infantila si a copiilor de pana la cinci ani. Sustinuta de specialisti locali (medici de familie, asistenti sociali, mediatori sanitari), echipa Salvati Copiii s-a implicat in actiuni menite sa combata cauzele prevenibile ale deceselor.
Proiectul are doua componente majore - cea de informare si educare, atat in randul viitoarelor mame, cat si la nivelul fiecarei comunitati, si cea de interventie - care presupune asigurarea unei alimentatii sanatoase gravidelor si copiilor cu varsta de pana la 5 ani, in 31 de comunitati rurale dezavantajate din tara noastra. Initiativa a adunat pana in prezent 18.836 de beneficiari - 13.679 de copii cu varste cuprinse intre 0 si 5 ani, 3.266 de mame tinere si 1.891 de gravide.
Mai mult, Salvati Copiii Romania s-a alaturat eforturilor medicilor si a dotat in ultimi 3 ani 58 de maternitati din 34 de judete ale tarii cu echipamente performante necesare supravietuirii bebelusilor nascuti prematur.
„Salvati Copiii deruleaza de 5 ani programe in comunitatile defavorizate, pentru a sprijini tinerele mamici si copiii lor, avand rezultate vizibile. Am decis sa aducem programului nostru o componenta noua, sa dezvoltam un program de suport pentru mamici exact cand au cea mai mare nevoie – in maternitate, in primele zile de la nastere. Impreuna cu Fundatia Nutricia, ne dorim sa putem educa cat mai multe mamici si sa le sprijinim in cea mai dificila meserie, aceea de mama.” - Gabriela Alexandrescu, Presedinte Executiv Salvati Copiii Romania
Pana in acest moment, programul Primele 1000 de zile a ajuns la peste 3000 de viitoare mamici, prin intermediul conferintelor de „Nutritie in sarcina” si „Alaptare exclusiva”, organizate in Bucuresti si transmise LIVE pe portalul desprecopii.com, pentru viitoarele mame din provincie. Urmatorul seminar programat are ca tematica „Diversificarea” si se va desfasura in luna octombrie.
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară