Inainte de nasterea copilului, multi parinti fac exces de zel si cumpara mult mai multe lucruri decat au nevoie. Dupa nasterea bebelusului, unii parinti dau dovada de acelasi exces de zel si devin hiperprotectivi sau fac o multime de greseli care pot pune copilul in pericol.
Cu toate acestea, cele mai multe dintre greselile sau stangaciile parintilor pot fi evitate daca acestia respecta cateva sfaturi simple, care ii vor ajuta sa se organizeze si sa aiba grija de cel mic intr-un mod eficient.
Iata ce ar trebui sa aiba in casa o mama practica si fericita:
1. Obiecte adevate varstei copilului
O mamica practica are intotdeauna grija de copilasul ei si elimina pericolele din propria locuinta. Comisia Europeana a luat constant decizii cu privire la standardele de siguranta pe care trebuie sa le indeplineasca diferite produse dedicate copiilor, conform europa.eu. Acestea trebuie respectate atat de producatori, cat si de distribuitori, indiferent daca vorbim despre produsele alimentare, despre cele de dormit, despre vestimentatie sau despre jucarii. Spre exemplu, termometrele de baie sunt astfel de produse foarte utile, dar care pot periclita siguranta copiilor. Cu toate acestea, pe piata au aparut termometre digitale pentru camera si pentru baie si care sunt concepute si ca jucarii sigure si distractive pentru copilasi, dupa cum vedem pe philips.ro.
2. Un pat pentru cel mic
Patul parintilor este unul dintre cele mai periculoase locuri pentru bebelus. Cel mic poate sa cada din pat in timpul noptii si exista pericolul ca el sa se sufoce cu perne, cu plapuma sau cu alte haine. O mamica responsabila cumpara intotdeauna un pat special pentru copii si nu lasa niciodata pe pat obiecte care il pot sufoca pe cel mic.
3. Haine de buna calitate
Hainele copilului trebuie sa fie organice, de cea mai buna calitate, din bumbac 100%, conform healthychild.org, deoarece acestea reduc riscul de aparitie a iritatiilor si alergiilor. Totodata, parintii trebuie sa evita hainele cu nasturi si opteaza pentru cele cu capse, deoarece un nasture desprins poate fi inghitit de catre copil.
4. Mai multe suzete
Suzeta poate deveni foarte periculoasa pentru copil, care se poate sufoca atunci cand incearca sa o inghita, mai ales daca este neadecvata varstei sale. Starea suzetei trebuie verificata frecvent, pentru a afla la timp daca anumite parti componente s-au deteriorat si risca sa se desprinda. In plus, daca suzeta este prevazuta cu un lantisor sau un cordon pentru a nu fi aruncata pe jos, copilul se poate strangula in momentul in care ramane nesupravegheat. Este recomandata achizitionarea a cel putin doua suzete. Cea de-a doua suzeta devine utila atunci cand copilul o scapa pe jos pe cea pe care o foloseste la un moment dat, iar mamica si cel mic nu sunt in casa pentru a o putea inlocui rapid.
5. Un premergator cu o buna stabilitate
Premergatoarele par foarte sigure pentru copii, insa medicii pediatri considera ca acestea pot provoca intarzieri ale mersului daca sunt folosite abuziv. In plus, copilul se poate rasturna. De aceea nu trebuie folosit in zone inclinate sau in apropierea scarilor, iar parintii trebuie sa cumpere doar premergatoarele cu o foarte buna stabilitate.
6. Un scaun de masina montat corespunzator
Scaunul pentru masina este proiectat pentru a evita ranirea copilului in cazul unui accident, conform Wikipedia. Daca nu este folosit corect, scaunul de masina poate pune in pericol viata copilului. La achizitionarea unui astfel de obiect, parintii trebuie sa ceara sfatul unui specialist din magazinul de unde il cumpera, care trebuie sa le ofere toate detaliile tehnice si sa le explice cum trebuie sa-l foloseasca in mod corect.
Foto: Creative Commons
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară