8. Da-le copiilor exemple de curaj
De asemenea, parintii isi pot lua copiii cu ei atunci cand merg la stomatolog pentru interventii usoare, pentru a le da astfel un exemplu de curaj. Pentru asta, pot invata poezia: „La stomatolog ma duc,/Sa deschid gurita mare,/Cariilor sa le fac un truc,/Pentru ca foarte putin ma doare./Doar ma pisca si furnica/La o cariuta mica,/Dar eu stiu ca-i sanatos/Si-apoi, voi zambi frumos.”
9. Fii sincer cu copilul tau
Ascultarea activa si comunicarea onesta cu copilul sunt elemente pe care se construiesc increderea. Daca copilul plange ca-l doare, este nevoie ca parintele sa-l stranga in brate si sa-i spuna ca este alaturi de el, ca stie si-l crede cand spune ca-l doare. Copilul nu trebuie pacalit ca nu-l va durea. Parintele nu trebuie sa faca o tragedie din faptul ca-l doare, dar nici sa ignore durerea.
10. Fii alaturi de copilul tau si construieste-i o imagine de sine pozitiva!
Atunci cand copilul are o durere, parintele trebuie sa fie alaturi de copil, sa-l sarute, sa-i arate ca-i pasa de suferinta lui si, mai ales, sa evite etichetarile precum „prost”, „fricos”, „las” etc. „Construindu-i o imagine de sine adecvata, pozitiva, formam un copil care va putea face fata oricarei provocari, inclusiv aceea de a merge la stomatolog.” - psiholog clinician specialist/psihoterapeut Mirela Tiganss.
Mirela Tiganas - psiholog clinician specialist/psihoterapeut
www.psymind.ro
Foto homepage: Neeila / Shutterstock.com
Școala fără Pauză, campania ce luptă împotriva abandonului școlar, încheie cu succes cel de-al patrulea an
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri