Cresterea stimei de sine este o componenta esentiala a dezvoltarii afective la copii. In primii 3 ani, copilul invata autonomia si sa aiba incredere in cei ce au grija de el. Urmeaza apoi asa-numitele perioade de opozitie de la 3 la 4 ani, si de gratie de la 4 la 5 ani. Perioada de opozitie reprezinta nevoia afirmarii personalitatii ce se naste acum. Copilul, bazandu-se pe relativa independenta si autonomie nou castigata, castiga constiinta de sine prin opozitia fata de ceilalti, are nevoie sa arate ca este diferit de ceilalti. Perioada de gratie este cea in care eul copilului vrea sa se valorizeze, si cauta acum aprobarea. Ii place sa se dea in spectacol si se vrea seducator pentru adultul din preajma, dar si pentru propria sa satisfactie. Este o perioada de narcisism.
Foto: Oksana Kuzmina / Shutterstock.com
Daca copilul nu este ajutat atunci cand are nevoie, daca nu invata sa faca diverse lucruri, el nu va avea incredere in sine, in cei ce se ocupa de el, si mai tarziu in oameni. Daca nu devine autonom, daca nu este lasat sa faca greseli sau este criticat, se va simti rusinat si va incepe sa se indoiasca de abilitatile lui. Atunci cand copilul primeste afectiune neconditionata, exprimata atat fizic, cat si verbal, de la adulti ale caror conduite denota optimism si incredere, cand regulile si formele de disciplina nu ranesc sau resping copilul, acesta dezvolta rezilienta.
“Rezilienta este abilitatea de a face fata unei situatii dificile si de a reveni la starea emotionala initiala, simtindu-te la fel de bine ca inainte ca evenimentul negativ sa aiba loc. Este, de asemenea, capacitatea de a te adapta la contexte dificile pe care nu le poti schimba, mentinand o stare emotionala pozitiva”, adauga psihologul.
In cazul adolescentilor, rezilienta trebuie sprijinita pe paliere ale afirmarii personalitatii. Dezvoltarea increderii in sine se poate face prin sprijinirea copilului sa isi asume noi responsabilitati (organizarea unor activitati extra-scolare, un job part-time). Este un mijloc excelent de a intari increderea in sine, ceea ce, pe termen lung, il va ajuta sa isi rezolve singur problemele. Ca parinte, iti poti ajuta copilul sa invete cum sa isi rezolve singur problemele, lucrand impreuna pentru identificarea punctelor sale tari si depasirea limitarilor. Apoi il poti incuraja sa isi stabileasca scopuri pentru care sa isi foloseasca atu-urile, concentrandu-se pe acele aspecte la care este bun, la care se simte sigur pe el.
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară