Din momentul in care afli ca esti gravida, te poti numi deja mama, iar acest moment te va schimba in totalitate. Nicio experienta anterioara de viata nu ne pregateste pentru ziua in care vine pe lume copilul nostru, insa asta nu inseamna ca nu putem sa ne informam temeinic si sa incercam sa punem in aplicare tot ce aflam.
Iata cateva informatii si sfaturi pretioase de care ar trebui sa tii cont ca mama:
1. Gustul copilului pentru anumite mancaruri se formeaza inca din burtica
Copiii pot fi obisnuiti sa manance sanatos inca din burtica daca mama are o alimentatie bazata pe fructe si legume si evita mancarea de tip fast-food. Un studiu coordonat de Dr. Julie Mannella, biopsiholog specializat in dezvoltarea preferintelor alimentare la oameni, a demonstrat faptul ca bebelusii simt gustul alimentelor si ca atunci cand mama consuma multe legume si fructe in timpul celor 9 luni de sarcina, copilul va consuma cu mai mare placere aceste alimente atunci cand se incepe diversificarea.
Mai mult decat atat, acest lucru poate determina si gusturile viitorului adult, asa incat putem sa ii formam preferintele copilului in timpul sarcinii consumand alimente sanatoase. De altfel, un alt studiu al doctorului Julie Mannella a demonstrat si ca daca mama consuma alimente de tip fast-food in timp sarcinii, si copilul va dezvolta o preferinta pentru acest tip de mancaruri.
2. Miscarea trebuie introdusa in viata sa de la o varsta frageda
Alimentatia si miscarea sunt cei doi piloni ai unei vieti sanatoase, iar daca tinem cont de ele vom reusi sa crestem un copil sanatos si dezvoltat armonios. Inca din primii ani de viata ar trebui sa incercam sa introducem miscarea in viata sa, asa incat si el sa-i acorde importanta cuvenita.
Un complex multifunctional, ce cuprinde si un leagan, inele, scarita din funie si o saltea il va ajuta inca de mic sa vada placerea din miscare si din a avea o viata activa. Pe acest site poti gasi un astfel de complex care ii va da posibilitatea micutului tau sa fie activ in fiecare zi. Este de mici dimensiuni, insa ofera suficiente optiuni copiilor si poate fi montat cu usurinta oriunde – in living, in camera copilului sau in curte. Avand un astfel de spatiu de joaca la indemana, copilul se va distra si isi va dezvolta in acelasi timp si va invata sa fie activ inca de mic, un obicei care ii va prinde bine intreaga viata.
3. Obiceiurile sanatoase se invata in familie in primii ani de viata
Stim cu totii expresia „cei 7 ani de acasa”, insa putini dintre noi le acordam acestor ani atentia pe care o merita. In acesti ani se formeaza obiceiurile si se contureaza comportamentul copilului. Trebuie sa oferim un exemplu bun de urmat, deoarece copilului va deprinde comportamentul la care este expus, se arata intr-un articol semnat de profesorul David Popenoe, de la Universitatea americana Rutgers.
Educatia pe care i-o oferim acasa copilului nostru in acesti ani este mult mai importanta decat ce va invata la gradinita sau la scoala, pentru ca il formeaza pentru viata. Manierele, comportamentul fata de ceilalti oameni, compasiunea, toleranta, loialitatea fata de prieteni - acestea sunt cateva dintre lucrurile pe care le invata copiii in familie.
4. Timpul pierdut nu poate fi dat niciodata inapoi
Stim ca uneori indatoririle de la birou par sa primeze, insa adevarul este ca unele momente din viata copilului sunt irepetabile. Trebuie sa fim prezenti in viata micutului nostru pentru a ne bucura cu adevarat de satisfactiile de parinte si pentru ca el sa simta sprijinul nostru permanent.
Prichindeii nostri nu au nevoie de vacante scumpe sau de device-uri de ultima generatie, ci vor sa-i aiba alaturi pe cei mai importanti oameni din viata lor – parintii. In graba de a obtine o promovare sau o marire de salariu uitam adesea de acest aspect si consideram ca avem tot timpul din lume pentru a ne juca alaturi de copii, insa anii trec mai repede decat crezi si cat ai clipi va deveni adolescent.
5. O mama fericita are copii fericiti
Un studiu efectuat pe 1200 de copii cu varsta cuprinsa intre 10 si 15 ani a scos la iveala faptul ca starea de spirit a mamei are o influenta puternica asupra copiilor. Ce inseamna asta? Ca ar trebui sa ne bucuram mai mult de viata, sa ne relaxam si sa nu-i mai punem mereu pe ceilalti pe primul loc.
Este mai important sa fim zambitoare si cu treburile neterminate decat cu o casa luna, o cina cu trei feluri de mancare pe masa si imbufnate, recalcitrante si obosite. Acorda atentie lucrurilor cu adevarat importante si nu te pierde in detalii care nu conteaza cu adevarat pentru familia ta.
Stiai aceste lucruri? Crezi ca le poti pune in aplicare in familia ta?
Sursa foto: Shutterstock
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară
Investiție în viitor: EduAct amenajează curți de școală și grădinițe în mediul rural
Prof. Dr. Ruxandra Sinescu lansează programul RenYOU Aesthetics: consultații gratuite pentru proceduri chirurgicale non-estetice