Vine un moment in care rolurile dintre parinti si copii se schimba. Momentul in care atingem o anumita independenta financiara sau, pur si simplu, o maturitate fireasca.
Pana in punctul in care parintii nostri ajung la acea varsta la care incep sa manifeste anumite slabiciuni fizice ori cognitive, s-ar putea sa fim ocupate cu urmarea unei cariere sau cu intemeierea unei familii. Daca amanam pana in acel moment ca sa investim in starea lor de bine, s-ar putea sa fim covarsite de responsabilitati si sa-i impovaram si mai mult cu grijile si stresul nostru.
Mai mult, potrivit publicatiei telegraph.co.uk, psihologii de la Universitatea din Michigan au scos la iveala faptul ca pe masura ce ne apropiem de varsta adulta, cresc si sansele unor conflicte mai aprige cu parintii. Asta pentru ca ei inca incearca sa ne spuna cum sa ne traim viata. Chiar daca nu toleram comportamentul lor, trebuie sa gasim o cale de mijloc, pentru ca nu ne putem nega grija pentru ei.
Solutia este sa ne inarmam cu dragoste si compasiune de la primele noastre semne de independenta si sa ne punem niste intrebari firesti – ce au sacrificat din viata lor de pana acum ca sa ne fie bine? Lista cu raspunsuri la aceasta intrebare simpla ne poate ajuta sa le fim alaturi intr-un mod foarte real care poate sa faca diferenta intre a avea niste parinti sanatosi si impliniti care imbatranesc frumos si a avea niste parinti care trec prin cele mai grele incercari ale vietii lor – batranetea si boala.
Iata cum te poti programa sa te intelegi bine cu parintii tai si sa le faci viata mai frumoasa, la propriu:
1. Pune-te in locul lor
Procesul de imbatranire inseamna pensionare, domolirea vietii sociale, pierderea energiei, degradarea starii de sanatate, a mobilitatii si, desigur , a sentimentului de independenta. Asa ca atunci cand parintii tai par deprimati, izolati, mohorati fara motiv, gandeste-te la aspectele acestea si gaseste metode prin care sa-i faci sa se simta utili si apreciati.
2. Fii un detectiv al problemelor de ordin administrativ
Un mod foarte practic de a-ti ajuta parintii este sa gasesti solutii alternative pentru treburile casei. Le-ar prinde bine sa le asiguri menajul lunar si, totodata, sa ajuti o persoana muncitoare sa aiba o sursa constanta de venit. Tatal tau ar fi de-a dreptul incantat sa manevreze o astfel de motocoasa, ca sa doboare fara efort buruienile din curte si sa coseasca iarba. E o investitie careia i-ar face fata si portofelul unui student bursier, dar, mai mult decat atat, l-ar motiva pe tatal tau sa faca miscare si sa petreaca timp in aer liber. Mama ta ar aprecia niste becuri de veghe pe holul intunecos, ca sa uite de posibilitatea unor accidente nefaste pe timp de noapte.
3. Lasa-i pe ei sa ia propriile decizii
In masura in care este posibil, lasa-i pe parintii tai sa ia propriile decizii. Uneori ai tendinta sa uiti ca parintii tai sunt cu vreo 20 de ani mai intelepti ca tine. Dominarea lor sau tratarea lor ca pe niste copii nu le va imbunatati moralul.
4. Incurajeaza-i sa fie activi fizic
Activitatea fizica este nebanuit de benefica pentru parintii tai. Nu doar ca ajuta la ameliorarea simptomelor de depresie, fortifica organismul si imbunatateste echilibrul, dar studiile demonstreaza ca poate intarzia sau incetini declinul cognitiv. Mersul pe jos este cel mai la indemana, sanatos si nu costa nimic. Se spune ca 25 de minute pe zi fac adevarate minuni. Mobilizeaza-i sa faca plimbari lungi si vei avea parte mai mult timp de ei.
5. Sfatuieste-i sa fie activi social
Nu iti doresti ca parintii tai sa se izoleze, incetul cu incetul, complacandu-se intr-o rutina dezolanta. Pune-i mereu la curent cu cele mai mai noi evenimente din vecinatatea lor – cumpara-le bilet la film, la o piesa de teatru (ca sa nu poata gasi scuze sa nu se duca) si incurajeaza-i sa adere la grupuri de seniori. Adesea, in cadrul acestor grupuri se organizeaza excursii, un prilej bun pentru ca ai tai sa socializeze cu alte persoane si sa simta ca apartin unui grup.
6. Fa-ti un obicei din a-i suna cat de des poti
Cel mai probabil vor vrea sa stie daca ai mancat in ziua curenta si cu ce ti-ai mai ocupat timpul. E cea mai simpla dorinta a tuturor parintilor si, totodata, cea mai usor de indeplinit. Un simplu telefon ii va face sa se simta conectati cu tine si le va crea placutul sentiment de anticipare a momentului in care vor primi un telefon care le va confirma ca sunt, in continuare, importanti pentru tine.
Cel mai important in relatia cu parintii tai este sa fii tolerant, sa lasi de la tine si sa le comunici ca vei fi mereu alaturi de ei intr-o forma sau alta. Parintii sunt o resursa unica, pretioasa. Nu vor fi langa tine pentru totdeauna asa ca, doar cu putin efort, poti sa le faci viata mult mai frumoasa. Iar ei vor aprecia asta ca si cand nu ar fi demni de asemenea tratament, pentru ca asa sunt ei, parintii. Niciodata nu vor sti ce inseamna pentru noi daca nu le-o aratam.
Sursa foto: shutterstock.com
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară
Investiție în viitor: EduAct amenajează curți de școală și grădinițe în mediul rural
Prof. Dr. Ruxandra Sinescu lansează programul RenYOU Aesthetics: consultații gratuite pentru proceduri chirurgicale non-estetice