Iti doresti sa fie fericit, sa se simta bine in pielea lui, sa stie cand si cum sa prioritizeze, sa-i fie usor sa evolueze in orice mediu si sa fie sanatos. Puterea exemplului este cea mai valoroasa putere a unui parinte.
Toti parintii din lume au in comun dragostea imposibil de masurat pentru copilul lor si capacitatea de a-si neglija la infint propriile nevoi. Dedicati, acestia isi induc ideea ca sunt programati genetic sa faca sacrificii, sa fie multitasking si ca au obligatia sa dedice tot timpul lor copiilor. Multi vor fi surprinsi, insa, sa afle ca, de cele mai multe ori, un copil are nevoie ca parintii lui sa-si faca timp pentru ei.
Potrivit unui studiu citat de thedailymail.co.uk, printre job, copii si responsabilitati, mamele isi rezerva in medie doar 17 minute pe zi timp pentru ele. Iar cand vine vorba despre putinul timp liber, timpul petrecut in propriul dormitor pare luxul suprem pentru acestea.
Iata cum micile bucuri pentru tine se pot transforma in lectii de viata pentru copilul tau:
1. Invata sa ai grjia de tine si sa te simti bine in pielea ta iar copilul te va percepe increzatoare si puternica
Copiii au nevoie de parinti care sa-i invete despre increderea in sine si puterea pe care o genereaza. Atunci cand te neglijezi constant, aceasta incredere dispare incetul cu incetul. Investeste in imaginea ta si vei simti cum capeti o energie care te ajuta sa fii mai productiva si mai fericita pentru tine si ai tai.
Fa-ti un ritual din asta. Rasfata-te periodic cu un tratament cosmetic, cumpara-ti o haina noua sau asuma-ti ca meriti sa te simti cu adevarat bine in pielea ta. Spre exemplu, daca poti recunoaste ca te scot din minti acele depozite de grasime care se incapataneaza sa ramana alaturi de tine indiferent de cat de activa esti si cat de sanatos incerci sa mananci, scapa de ele o data pentru totdeauna.
Accepta ca ai nevoie de liposuctie si afla ce inseamna asta; pe scurt, mamele care vor sa arate bine indiferent de varsta ar trebui sa stie ca acesta procedura a devenit rutina in programul clinicilor de estetica. E o procedura banala, rapida, sigura si mai ales, foarte accesibila, asa cum ne-am convins dupa ce am verificat preturile clinicii Zetta.
2. Continua sa inveti indiferent de varsta si ii vei preda lectia cea mai buna despre aspiratii si dezvoltare personala
Un studiu facut in 2009 in New York de catre Eric Dubow, psiholog la Bowling Green State University a descoperit ca nivelul educational al parintilor inregistrat de catre acestia la varsta de 8 ani a copilului putea prezice succesul educational si profesional al copilului 40 de ani mai tarziu.
E o implicatie fireasca – cu cat parintele e mai pregatit sa faca fata vietii, cu atat acest lucru se va reflecta si in evolutia copilului. Un lucru pe care multi parinti il pierd din vedere este ca se pot perfectiona de-a lungul intregii lor vieti. Aspira nu doar sa fii un parinte bun ci si un profesionist remarcabil sau, pur si simplu, un om care invata in permanenta sa-si faca memorabila fiecare zi din viata.
Participa la cursuri online, inscrie-te la conferinte, invata un skill nou. Ateliere de dezvoltarea a inteligentei emotionale, cursuri de design interior sau scriere creativa, ateliere de cusut ii sau de facut sapun natural - ai la indemana cele mai grozave activitati pentru tine. Nu exista sursa de inspiratie si motivatie mai mare pentru copii decat sa-si vada parintii ca, indiferent de varsta, le arata cat este de benefic sa inveti.
3. O familie sanatoasa este o familie care face sport. Fii o inspiratie pentru cei dragi tie
Sportul inseamna respect pentru propriul corp. E cea mai sigura investitie intr-un organism puternic si aparat de boli. Exista valuri intregi de studii care vorbesc despre exercitiile fizice ca despre cele mai la indemana ajutoare ale memoriei, stimulente ale sistemului imunitar si despre cum un mod de viata activ atenueaza influenta genetica asupra indicelui de masa corporala si obezitatii.
Sportul nu mai este o activitate fireasca, la fel ca in trecut. Prin urmare, preferinta pentru el trebuie cultivata in zilele noastre in cadrul familiei; scoala a pierdut de sub control aspectul acesta. Partea buna este ca niciodata nu este prea tarziu sa iti provoci familia la activtati sportive. Secretul consecventei in ceea ce priveste sportul este sa ai alaturi de cine sa-l faci. Închiriati biciclete si plimbati-va prin oras, iesiti la alergat pe malul unui lac sau intr-un parc, luati-va in weekend echipamentul pentru sport si parcurgeti un traseu montan. Nici nu veti simti efortul.
O mama care face sport ar trebui sa fie in ochii tuturor copiilor un lucru firesc.
4. Ofera si accepta ajutor si copilul tau va invata cat de usor se poate rezolva orice daca stiti sa comunicati
Cand ai incercat totul pentru a-ti intelege si ajuta copilul si nimic nu pare sa functioneze, e firesc sa te simti coplestita ca mama. Acesta este momentul in care trebuie sa ii amintesti ca e in regula sa ceara ajutor. În loc sa tipi sau sa-ti iesi din minti din cauza acestei desincronizari relationale, arata-i ca si tu esti vulenerabila si ca, din cand in cand, ai nevoie sa te sfatuiesti cu cineva.
Organizeaza periodic cate o „claca“ de suport emotional la tine acasa. Adica aproximativ ce faceau bunicile si strabunicile noastre, la sat. Se intalneau sa teasa covoare sau camasi, vreme in care se descarcau de toate emotiile, impartaseau toate suferintele si primeau sfaturi de la femeile cu experienta. Construieste o cultura a comunicarii fara retineri iar copilul va sti ca la voi in casa se obisnuieste sa se gaseasca colectiv solutii pentru orice problema.
Copiii au propriul radar de intelegere a efortului constant pe care il fac parintii pentru ei. Doar ca nu o arata (si cei mai multi nu o fac decat la varsta maturitatii) iar asta ii poate induce in eroare pe parintii care simt nevoia sa-si dovedeasca constant dedicatia. Prin urmare, tine cont de asta si rezerva-ti timp pentru tine, pentru a te recupera si pentru a-ti pune gandurile in ordine: o programare la o clinica de infrumusetare, exercitii fizice, o iesire in oras cu partenerul, conversatii si sfaturi intre adulti, somn, timp pentru tine.
Prin ce alte activitati crezi ca merita parintii sa-si recapete energia?
Sursa foto: Shutterstock.com, Copyright: Yuganov Konstantin
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară