Daca micutul este stimulat corespunzator, in primii ani de viata se dezvolta miliarde de sinapse, fiind demonstrat stiintific faptul ca micutii cu care parintii nu au interactionat suficient sunt mai putin inteligenti si chiar au creierul mai mic fata de normalul pentru varsta lor.
Asadar, este deosebit de important sa interactionati cu copilul vostru si sa il ajutati sa isi dezvolte optim sistemul nervos.
Trucuri pentru stimularea inteligentei
Va propunem cateva trucuri pentru stimularea inteligentei copilului inca din primul an de viata, sfaturi a caror rezultate au fost demonstrate printr-o serie de teste efectuate de cercetatori americani.
1. Cand copilul este micut, bebelus, acordati-i atentie in timpul zilei, luati-l in brate atunci cand plange, vorbiti-i cald, copilul va invata in mod inconsteint despre siguranta emotionala. Daca nu aveti timp sa ramaneti langa el, lasa-ti incet radio-ul sa mearga, micutul nu se va simti singur si totodata aude des cuvinte si asocieri si veti ramane placut surprinsi cand veti observa ca micutul incepe sa vorbeasca mai devreme decat altii.
2. Oferiti-i jucarii stimulative: animalute pe care sa le numeasca atunci cand vrea, culori care sa ii stimuleze imaginatia, cand este mai mare oferiti-i carti de colorat prin care copilul va face asocieri cu realitatea (care este culoarea frunzei, a florilor, a animalelor, a pielii, a parului, oamnilor etc), va invata lucruri noi (denumirea animalelor, componentele plantelor, numele culorilor) si raportul dimensiunilor reale (va intelege ca floarea sau iarba nu-i inalta cat un copac). Cand creste sunt alte jocuri care-i sporesc inteligenta: cele de constructii, cubulete colorate, jocuri labirint etc.
3. Ofera-i bebelusului spatiu sigur in care sa exploreze atunci cand invata sa mearga. Astfel va trece peste inhibitii, va simti gustul libertatii si satisfactia curiozitatilor, va afla cu propriile lui manute, cu gurita, prin propriile simturi despre lumea din jur, despre temperatura metalelor, plasticelor sau a jucariilor de plus, despre duritatea obiectelor, greutatea lor, echilibrul etc. Si totodata... exerseza si el mersul.
4. Oferiti-i micutului filme cu povesti frumoase prin care sa invete sa empatizeze, sa inteleaga sentimentele celorlalti, sa iubeasca si sa respecte atat oamenii cat si animalele, sa ii pese de cei din jur, sa inteleaga diferenta dintre bine si rau, de faptul ca atunci cand esti bun vei invinge intotdeauna (vezi lupta dintre bine si rau din povesti, cand intotdeauna binele invinge), va invata interpretarea gesturilor (pupatul, atingerea mainilor, semnul de la revedere, imbratisarea, supararea etc).
Școala fără Pauză, campania ce luptă împotriva abandonului școlar, încheie cu succes cel de-al patrulea an
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri