Parintii care vor copii pasionati de muzica, sport sau alte hobby-uri trebuie sa urmeze o singura regula: sa nu ii forteze pe cei mici intr-o directie sau alta. Iata ce poti face pentru a-l incuraja sa isi descopere un hobby.
Pasiunile sunt modalitatea ideala pentru copilul tau sa se relaxeze si sa isi odihneasca mintea intr-un mod placut, in timp ce invata lectii pretioase care ii vor fi folositoare mai tarziu in viata. Un studiu al Colegiului de Medicina de la Universitatea Vermont a descoperit ca acei copii care iau lectii de pian sau de vioara invata sa se concentreze mai usor, sa isi controleze mai bine emotiile si au sanse mai mici sa sufere de anxietate.
Ofera-i ocazia de a explora singur
Copiii sunt curiosi din fire si sunt ca niste bureti care absorb in permanenta informatii. Il poti ajuta sa invete tarile lumii facand mici concursuri dotate cu recompense simbolice, ii poti stimula pasiunea pentru muzica prin puterea exemplului sau il poti face sa se uite cu alti ochi la stele si planete cu ajutorul unui astfel de instrument util si distractiv, care i-a fascinat dintotdeauna pe copii. Ii poti crea un joc care sa ii mentina viu interesul: de exemplu, el este un explorator in cautarea unui nou sistem solar sau care vrea sa descopere o noua planeta. Copiii adora jocurile si se vor lasa prinsi imediat de farmecul unei astfel de povesti.
Lasa alegerea la latitudinea lui
Unii copii sunt pasionati de fotbal sau de baschet, altii vor sa invete karate. Unii ar exersa cu orele la pian, in timp ce altii prefera sa deseneze toata ziua. Chiar daca ti-ai dori ca el sa aleaga o anumita activitate, daca lui nu ii place nu vei reusi decat sa il faci sa deteste timpul petrecut la cursuri sau exersand acasa. Cel mai important este sa fie el fericit, asa ca respecta-i si incurajeaza-i alegerile, chiar daca nu esti neaparat de acord cu ele.
Ajuta-l atunci cand se impotmoleste
Copiii se pot descuraja repede atunci cand nu reusesc sa faca un lucru sau cand nu le iese din prima. In acele momente, este important sa ii explici ca e nevoie de munca si de exercitiu pentru a reusi sa faca totul ca la carte si da-i o mana de ajutor. Nu e nevoie sa te pricepi la desen sau la astronomie pentru a-l ajuta sa potriveasca niste culori sau sa regleze obiectivul telescopului.
Foloseste cuvinte de lauda si uita de critici
Intr-o lume atat de competitiva, este esential pentru copilul tau sa simta ca ocupa primul loc in ochii tai. Orice esec il va demoraliza, iar daca la asta se adauga si criticile sau o privire plina de dezamagire din partea ta, copilul tau va suferi enorm si va creste simtind ca nimic din ceea ce face nu este suficient de bun. In schimb, un copil crescut cu laude si cu incurajari se va transforma intr-un adult cu stima de sine si incredere, care nu isi va pune la indoiala fiecare decizie si va fi dispus sa isi asume riscuri. O abordare optimista ii va arata copilului tau care este atitudinea potrivita in viata si ca nu este o drama chiar daca se intampla ca lucrurile sa nu iti iasa asa cum ai planuit.
Accepta-i pasiunile si lasa-l sa se ocupe de ele cand vrea
Un copil care iti aduce in casa pietre din fata blocului este un copil pasionat de geologie, un copil caruia ii place sa citeasca isi perfectioneaza gramatica si isi imbogateste vocabularul, in timp ce unul care vrea sa cunoasca fiecare planeta si constelatie are o afinitate pentru stiinta. Pentru a-l incuraja sa isi dezvolte pasiuni, dar sa nu faca obsesii pentru o activitate, ideal este sa il lasi sa se ocupe de hobby-ul sau atunci cand vrea el.
Studiile arata ca acei copiii carora li s-a permis sa exerseze la un instrument muzical dupa un program stabilit de ei sunt mai putin predispusi sa devina obsedati de aceasta activitate si sa ajunga sa petreaca ore intregi exersand, doar pentru a compensa acel timp pe care ei au senzatia ca l-au pierdut.
Indiferent de varsta copilului tau, probabil ai observat deja de ce lucruri este interesat. Aceste hobby-uri se pot schimba in timp, insa chiar si cele temporare au un impact semnificativ asupra dezvoltarii copilului tau, asa ca este important sa il lasi sa descopere cat mai multe si sa faci eforturi pentru a-i incuraja curiozitatea.
Sursa foto: Shutterstock, Copyright: Zaretska Olga
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară
Investiție în viitor: EduAct amenajează curți de școală și grădinițe în mediul rural
Prof. Dr. Ruxandra Sinescu lansează programul RenYOU Aesthetics: consultații gratuite pentru proceduri chirurgicale non-estetice