Cand vremea e frumoasa, iar soarele straluceste pe cer, parintii nu au nicio problema sa isi trimita copiii afara la joaca, ba dimpotriva. Multi parinti se plang ca cei mici petrec mult prea mult timp in fata calculatorului sau a televizorului si ca nu mai stiu sa se joace in fata blocului sau sa socializeze cu alti copii. Insa cand vine iarna, spatiile de joaca sunt goale, iar micutii vad zapada doar de la geam.
De ce ezita parintii sa isi scoata zilnic copiii din casa, chiar daca afara e ger si zapada mare? Frica de boli si de raceli e principalul motiv, insa aceasta grija este una complet nefondata. Iata de ce este important sa ii permiti copilului tau sa iasa la joaca si in anotimpul rece, indiferent cat de frig ti se pare ca e afara:
Joaca prin zapada ii ajuta sa creasca puternici
Un alt lucru care ii nemultumeste pe parinti este ca cei mici nu mai fac multa miscare si ajung sa se confrunte de la varste fragede cu probleme precum obezitatea sau circulatia deficitara. Cel mai bun mod de a-i convinge pe copii sa fie mai activi este sa le propui o solutie distractiva. Nu exista pici care sa nu rada cu gura pana la urechi cand se da pe derdelus cu o sanie pentru copii, ca aceea pe care o aveai si tu in copilarie, si sa nu fie dispus sa urce si de zece ori dealul, doar ca sa se mai dea inca o data. Dupa cum ai vazut pe site, preturile sunt neasteptat de mici si orice parinte isi poate permite sa ii ia copilului sau un astfel de cadou mult asteptat. De fapt, partea grea va fi sa ii convingi sa intre in casa, odata ce au prins gustul distractiei la sanius.
Frigul le intareste sistemul imunitar
Copiii crecuti la tara sunt, de regula, mai sanatosi decat cei care locuiesc in orase si ies mai rar afara. Un copil trebuie sa fie expus inca de mic la bacterii, animale sau sa se joace in pamant. Din pacate, numai auzul unor astfel de lucruri ii pun pe fuga pe multi parinti, mult prea preocupati sa isi transforme locuinta intr-un mediu steril, fara sa isi dea seama cat de rau fac. Un copil care intra in contact cu microbi si bacterii uzuale, nepericuloase, care se gasesc afara, isi intareste in mod natural sistemul imunitar si este mai putin predispus alergiilor sau bolilor autoimune.
Copiii care se joaca afara au mai multa imaginatie
Imaginatia este ceea ce le lipseste copiilor din ziua de azi, obisnuiti sa primeasca totul de-a gata pe calculator sau pe tableta. Un copil care nu se plictiseste niciodata nu are nicio motivatie sa isi inventeze jocuri care sa il tina in priza. Daca il lasi sa iasa din casa si sa isi construiasca oameni de zapada, sa isi faca un iglu sau sa se joace de-a v-ati ascunselea cu alti copii, el isi va dezvolta rapid resursele creative si va fi mai putin interesat de optiunile de distractie pe care i le pune la dispozitie tehnologia.
Deprind capacitatea de a rezolva mai rapid problemele
Odata cu creativitatea, vine si abilitatea de a gasi repede solutii la probleme si de a se organiza mai bine. Copiii capata curaj si initiativa la joaca, atunci cand trebuie sa se imparta pe echipe, sa aleaga un joc sau sa gaseasca ascunzatori. Chiar si atunci cand creeaza jocuri care imita viata adultilor, ei isi dezvolta comportamente care ii vor ajuta enorm si la maturitate.
Soarele de iarna construieste rezerve importante de vitamina D
Organismul nostru produce vitamina D in mod natural atunci cand ne expunem la soare. Aceasta este esentiala pentru fixarea calciului in oase, iar copiii au cel mai mult nevoie de ea, pentru a se dezvolta armonios si a avea oase puternice. Vitamina D ajuta si la mentinerea bunei dispozitii, a unui nivel ridicat de energie si imbunatateste memoria. Pe timpul iernii, cand soarele este mai scump la vedere, este cu atat mai important sa profitati de fiecare zi insorita. Chiar si o expunere de 10-15 minute la aer curat si raze vor stimula producerea vitaminei D, iar efectele ei se vor vedea pe termen lung.
La fel ca adultii, si copiii au nevoie de o doza zilnica de aer curat pentru a fi sanatosi si puternici. O jumatate de ora sau o ora de joaca prin zapada, intr-o zi frumoasa de iarna, ii va aduce copilului tau toate beneficiile de mai sus, iar el va creste armonios, va fi mai creativ si isi va dezvolta inteligenta.
Sursa foto: Shutterstock, Copyright: Khamidulin Sergey
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară