6 Ianuarie 2017 publicat în Familie 43 share-uri

IN ACEST ARTICOL:
Partenerul manipulator prezinta anumite trasaturi psihologice specifice. Ne vom ocupa de cateva dintre acestea, cele mai comune si speram ca acestea va pot da un indiciu benefic in privinta oamenilor pe care ar trebui sa ii indepartati din vietile voastre, ridicand un scut protectiv simbolic.

PSIHOLOGIE: Cum sa recunosti un manipulator?

Manipulatorii si perturbarile lor de personalitate

O persoana manipulatoare este caracterizata de rigiditate, comportament pasiv-agresiv, o nevoie puternica de a-si impune propria viziune asupra lumii, trasaturi narcisiste, tendinta de a controla, temperament mai mult sau mai putin violent. Uneori sunt prezente tulburari narcisiste sau borderline, care se manifesta in relatii patologice.

3 Tipologii comune ale manipulatorilor

Cand vorbim despre manipulare ne referim adesea la barbati, dar aceste caracteristici si trasaturi de personalitate se pot regasi si la femei. Avem astfel trei tipologii de manipulatori sau manipulatoare.

1. Tipologie manipulator: Intimidatorul (Intimidatoarea)

Stilul acestor presoane este intimidarea, bazata pe o apocalipsa emotiva. Acesta din urma poate fi reprezentat de scenete bazate pe agresiune verbala – ton ridicat si ofense, amenintari cu abandonul, afirmatii agresive si talente care au scopul de a trezi cele mai mari nesigurante intr-o alta persoana – victima. Acest tip de atitudine face ca oamenii care le cad victime acestor persoane sa se inchida in izolare si sentimente de vina si tacere.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Sindromul Hefaistos sau despre părinții care își reneagă copiii 30 de lumini și 20 de umbre ale zodiei Scorpion, o analiză completă a portretului puterii și misterului

Alteori, distanta emotionala este folosita tot ca o arma chiar mult mai taioasa decat urletele, la adresa victimelor. Unii dintre intimidatori se folosesc de situatii cand victima nu are nici cea mai mica sansa de a riposta; in astfel de situatii isi lanseaza artileria si devin chiar mai teribili. (de ex. in timpul unor cine cu prieteni, la cinema, in general in situatii de grup)

Foto: Shutterstock/ leolintang

Foto homepage: Shutterstock/ SvetaZi

2.Tipologie manipulator: Seducatorul (Seducatoarea)

Aceasta tipologie de manipulatori este mai greu de recunoscut. La inceput ei pot parea partenerii perfecti si ii cuceresc cu sarmul lor si pe parinti si pe prieteni: mereu atenti, mereu gentili, grijulii, mereu gata pentru surprize romantice si propuneri picante.

Problema este ca propunerile si comportamentele sale nu sunt nevoile reale ale victimei, ci au ca finalitate doar satisfacerea propriilor nevoi.

Pare ca ei au grija de necesitatile celorlalti dar in realitate, actiunile pe care le intreprind pornesc din egoism, ei vor doar sa isi satisfaca propriile nevoi. Nu au capacitatea sa ii vada si pe ceilalti oameni si sa se conecteze emotional, astfel incat sa raspunda si nevoilor lor.

Aceste personaje par perfecte fiindca in aparenta le ofera victimelor ceea ce ar avea nevoie… si doar dupa un anumit timp alaturi de ei, victimele incep sa se considere neconsiderate, neascultate si ignorate, impreuna cu cineva si totusi singure… Aceasta tipologie particulara de manipulatori reactioneaza la protestele victimei facand-o pe aceasta sa simta ca ar fi de fapt ceva in neregula cu ea, chiar „nebuna”.

Citeste mai departe despre cele mai comune 8 trasaturi psihologice ale manipulatorilor >>>.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri