3. Tipologie manipulator: Barbatul perfect (Femeia perfecta)
De asemenea, acest personaj are capacitatea de a dezorienta victima, pe parintii si amici ei, pe toti cei care o cunosc, auto-prezentandu-se ca fiind impecabil: indragostit, de incredere, disponibil si respectuos.
Dar terorismul psihologic de care acesti manipulatori se fac vinovati este subtil si dificil de indentificat in timp util; se bazeaza pe a se supune verbal cerintelor victimei, pentru ca mai apoi sa aiba un comportament caracterizat de raceala si lipsa de participare in relatie, tacere acompaniata de cuvinte care neaga fapte evidente.
Un astfel de personaj te induce in eroare pentru ca din punct de vedere discursiv pare sa colaboreze in relatie, in timp ce la modul real boicoteaza interesele si dorintele victimei, in mod evident, punand responsabilitatea purtarii sale, asupra ei.
Foto: Shutterstock/ lolloj
8 caracteristici psihologice ale manipulatorilor
Manipulatorii isi trag valoarea personala din minimalizarea celorlalti. Iata cateva dintre cele mai comune trasaturi de personalitate ale persoanelor manipulatoare care te va ajuta sa identifici persoane periculoase din anturajul sau intimitatea ta, fata de care ar fi bine sa tii distanta:
1. Manipulatorii au nevoie sa aiba tot timpul dreptate, pentru a se simti potenti si siguri de ei insisi. Pot ajunge pana acolo unde distorsioneaza si neaga realitatea in favoarea lor.
2. Demonstreaza o nevoie puternica de a-si impune viziunea lor asupra lumii. De cele mai multe ori, victimele lor sunt caracterizate de o auto-stima scazuta.
3. Comportamentele lor sunt caracterizate de rigiditate, falsitate sau ipocrizie.
4. Au comportamente agresive explicite (cu iesiri de furie adesea nejustificate) sau de tipul pasiv-agresiv.(n.r. recomandam cititoarelor noastre sa se informeze asupra pasiv-agresivitatii, care este o forma subtila si foarte dureroasa de agresiune, pe care majoritatea oamenilor nu stiu sa o identifice, dar care are repercursiuni grave asupra vietii lor.)
5. Unii dintre manipulatori prezinta trasaturi narcisiste si dorinta accentuata de control asupra celorlalti.
6. Pentru a-si manifesta „puterea”, manipulatorul pune in actiune mecanisme de control, dezapreciere a celor apropiati si dominare emotionala si fizica.
7. Manipulatorul este caracterizat de un temperament iritabil, terorizeaza si devine violent usor.
8. Unii manipulatori pot prezenta tulburari de paranoia sau personalitate borderline.
Idee articol via psicoadvisor.com
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară