Rezultatul cumulativ al tutoror acestor factori este faptul ca acesti copii primesc din ce in ce mai putina atentie din partea adultilor si au parte de o educatie ineficienta din partea parintilor comparat cu perioada dinainte de divort. Mai clar, cercetatorii au ajuns la concluzia ca mamele divortate nu au timp pentru copiii lor, nu servesc cina impreuna aproape niciodata, nu ii trimit la culcare la ore regulate si nu ii pregatesc in timp pentru scoala asa cum se intampla inainte de divort.
De asemenea, mamele divortate nu mai pot sa-si monitorizeze asa de indeaproape copiii, fapt posibil in familiile cu doi parinti. Ele stiu din ce in ce mai putin unde se afla copiii lor, cu cine sunt si ce anume fac. Copiii acestia au parte de o supraveghere insuficienta, fata de copiii care provin din familii cu doi parinti si foarte probabil petrec mult timp singuri acasa sau impreuna cu cei in aceeasi situatie ca si ei. Aceste probleme se agraveaza deoarece calitatea ingrijirii pe care o ofera parintele scade pe masura ce parintii divortati comunica din ce in ce mai putin eficient cu copiii lor, sunt din ce in ce mai neconstanti in aplicarea disciplinei, sunt din ce in ce mai putin afectivi cu copiii lor si le ofera o atmosfera de camin haotic si dezorganizat.
Chiar si cele mai capabile si optimiste mame au probleme in intampinarea acestor nevoi crescande ale copiilor lor in timpul tranzitiei divortului. Si acest ciclu negativ este amplificat deoarece problemele care insotesc aceste solicitari crescande pentru mame sunt agravate de diminuarea disponibilitatii majoritatii tatilor dupa divort.
Tatii divortati nu sunt parinti activi
In timp ce nedisponibilitatea emotionala a mamelor ia sfarsit de obicei dupa o perioada de adaptare, divortul in ansamblu reprezinta in general o permanenta reducere a intinderii si a calitatii relatiei tata-copil. Incepand cu al doilea an de la despartire, mamele si-au recastigat de obicei increderea in sine. Si-au recastigat de asemenea nivelul anterior de competenta ca parinte si disponibilitatea emotionala fata se copii s-a imbunatatit. Din pacate, nu la fel se pune problema si in cazul tatilor. In majoritatea cazurilor, la trei ani dupa pronuntarea divortului exista o slaba interactiune intre tata si copil sau nu exista deloc. Acest fapt este problematic deoarece dimensiunea implicarii tatalui este strans legata de capacitatea copilului de adaptare.
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară