4. Daca nu incetezi, te las aici si plec!
Se mai intampla cand iesiti la cumparaturi sau la joaca cu copiii ca acestia sa aiba o dorinta arzatoare fie sa se mai joace, fie sa ii cumparati o jucarie si de ciuda ca nu se pot intampla lucrurile dupa placul lor incep sa planga, sa se roage, sa insiste pana cand parintele fie cedeaza in favoarea lor, fie... cedeaza de nervi. Varianta ideala ar fi ca parintele sa nu cedeze de niciun fel ci sa faca lucrurile asa cum trebuie.
Dar de multe ori parintii se enerveaza si ameninta copilul cu abandonul. Copii se simt vulnerabili si profund atasati de parinti astfel ca cea mai mare temere a lor este sa fie lasti singuri, lipsiti de aparare si sustinere. Studii psihologice au scos la iveala urmatoarele: prima amintire din viata unui om este in cele mai multe cazuri legate de un sentiment negativ, de frica, peste 60% din adulti avand ca prima amintire un moment in care s-a pierdut de parinti.
Oferiti-i copillui o alternativa, nu amenintarea cu abandonul, spre xemplu: “mami nu poate sa iti cumpere jucaria aceea, e prea scumpa si nu poate, nu ca nu vrea, dar uite, ca sa-ti treaca supararea mergem sa mancam o inghetata, bine?”. Este indicat sa-i vorbiti copilului (si in cazul adultilor este valabil) cu formule ce induc raspunsul: “nu-i asa ca?” sau “bine?” sau “facem asa?”, persoana avand tendinta sa dea raspunsul pe care doriti sa-l auziti.
5. X-ulescu este mai bun
Adesea parintii compara copiii cu altii: fie cu surorile sau fratii, fie cu alti copii ai pritenilor, ai vecinilor sau colegi de scoala. Aceste comparatii nu sunt deloc constructive pentru copii. Chiar daca parintele si-ar dori sa-i dezvolte prin astfel de comparatii spiritul competitiv al copilului, din pacate efectul este altul si deloc unul pozitiv, mai ales cand persoana de comparatie este unul din frati. Copilul intelege alfel aceste vorbe, mai exact: “nu esti suficient de bun, de destept, de frumos, de rapid etc., asadar ca parinte sunt dezamagit de tine, mai bine nu te aveam sau aveam alt copil, pe acela de-l tot laud”.
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară
Investiție în viitor: EduAct amenajează curți de școală și grădinițe în mediul rural
Prof. Dr. Ruxandra Sinescu lansează programul RenYOU Aesthetics: consultații gratuite pentru proceduri chirurgicale non-estetice