"Doamnă, nu înțelegeți că nu există familii cu un singur adult?" - aceasta este replica pe care a primit-o o mămica care a fost la film împreună cu cei doi copii ai săi și a vrut să beneficieze de pachetul de reducere destinat familiilor, de la Hollywood Multiplex.
Din fericire, Raluca Zdrobiș a consemnat această întâmplare neplăcută și a stârnit astfel o dezbatere deosebit de importantă, provocându-ne să ne gândim la cât de nunațată este noțiunea de "familie" și cât de limitate sunt perspectivele dominante din cadrul societății.
Familiile formate dintr-un singur părinte și copii nu sunt puține, iar realitățile cu care se confruntă adulții sunt complexe. Există copii crescuți de unul sau ambii bunici, există familii în care de creșterea copiilor se ocupă doar mama sau tatăl. Există familii formate din persoane de același sex, chiar dacă din punct de vedere legal, societatea românească nu recunoaște acest lucru.
Foto: Pexels
Să ne oprim însă asupra discriminării la care sunt supuse multe mame singure din România. Discuția este necesară. Nu este admisibil ca părinții singuri să fie tratați atât de urât, iar meritele lor să nu fie recunoscute.
Raluca Zdrobiş a povestit pe blogul personal, www.beautybyjules.ro, cum a mers împreună cu cei doi copii ai săi la cinematograful Hollywood Multiplex, în Bucureşti Mall, iar la casa de bilete, a cerut un pachet Family. Însă, pachetele Family sunt dedicate familiilor formate din doi adulţi şi un copil, respectiv din doi adulţi şi doi copii, iar vânzătoarea nu a acceptat să-i acorde pachetul Family şi Ralucăi Zdrobiş, pentru că familia acesteia este monoparentală, consemneaza Adevarul.ro
“Eu, mamă singură de mulți, mulți ani, am încercat să o înduplec și să îi explic că și noi, deși nu există decât un adult în ecuație, tot familie ne numim. Că matematică simplă spune că: două bilete pentru copii și doar unul pentru un adult sunt mai ieftine decât două bilete pentru adulți și unul singur de copil…datorită prețului redus la biletele pentru copiii sub 12 ani. Oricâte argumente aduceam eu, doamna de la bilete a rămas fermă pe poziții – nu se poate!
Nici supervizoarea, sau cine era cealaltă angajată care a intervenit, nu s-a lăsat înduplecată de explicațiile mele. Replica ei a fost de milioane: Doamnă, nu înțelegeți că nu există familii cu un singur adult? Familia are doi adulți și unul sau doi copii…sau, în cazuri mai rare, mai mult de doi….”
Suntem uniți, avem grijă unii de alții, ne iubim și ne respectăm.
Raluca a relatat umilinta pe care a simtit-o si nedreptatea ce consideră că i s-a făcut:
Nu pot să vă explic cât de tare m-au rănit vorbele ei. În primul rând pentru că familia mea – da, o numesc famile indiferent de ce va spune constituția – este una mișto, așa, schioapă de un al doilea părinte cum este ea. Suntem uniți, avem grijă unii de alții, ne iubim și ne respectăm. Locuim împreună sub același acoperiș, ne gospodărim împreună, avem buget comun și împărțim aceleași lucruri. Ba mai mult, avem o legătură de sânge și niște documente care atestă faptul că suntem rude. Nu asta ar trebui să definească, până la urmă, termenul de familie?
Vorbele ei m-au rănit, m-am simțit discriminată, mică, inutilă, batjocorită. Da, batjocorită, ați citit bine. Și un lucru care poate părea atât de mic, ca refuzarea unui cinematograf să ne accepte ca familie pentru că ne lipsea un tată, a făcut un damage foarte mare. Mie, ca adult responsabil, pentru că sunt un exemplu pentru copiii mei (de aceea am decis și să povestesc). Fetiței mele, care nu înțelegea de ce spune cineva despre noi că nu suntem o familie. Băiețelului meu, care nu suportă în general nedreptatea, și care nu mai voia să vadă deloc filmul.”
"După această experiență stau și mă întreb, ca o blondă ce sunt, eu și copiii mei oare ce suntem? Ca, aparent, o familie nu. Până și constituția a fost modificată ca să ne excludă, nu? Ai cui suntem? Unde ne încadrăm? Și, cel mai important, cum o să ne numim de acum încolo? Adunare de 3? Un adult și doi copii care locuiesc împreună? Semi-familie? Coaliție? Partid? Poate aveți voi alte idei.
Nu caut nimic cu articolul ăsta, dar cred că, și noi ăștia divorțați, văduvi etc, avem dreptul la o voce, la o opinie, și mai cred că ar trebui să ne adunăm și să ne cerem dreptul de a ne numi familie. Nu monoparentală, nu șchioapă de un părinte, nu semi-familie, nu gașcă, nu nimic. Familie! Și atât!", a mai spus Raluca.
Care sunt gândurile tale legate de acest subiect?
Foto homepage: Pexels
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară