IN ACEST ARTICOL:
Atat adultii cat si copiii sunt predispusi la diverse tulburari psihice. Din pacate insa, desi la adulti apar mai des depresiile datorita multitudinii de griji si a stresului mai mare, la copii insa aceste tulburari au efecte mai grave, daca nu chiar mult mai grave, mergand pana la suicid.

In prezent peste 3,5% din copii sufera de aceasta tulburare psihica, iar in randul adolescentilor procentul creste pana in jur de 15%.

Cum se manifesta copilul care sufera o depresie?

Este normal ca un copil, din cand in cand, sa aiba o zi proasta sau sa fie mai atonic decat de obicei, sau mai obosit, mai ales daca tocmai s-a imbolnavit sau tocmai s-a vindecat de o boala (raceala de exemplu). Insa daca manifestarile de tristete devin din ce in ce mai dese, saptamanale sau in cazuri foarte grave zilnice, atunci cu siguranta vorbim de depresie. Depresia asociaza si alte tulburari psihice, precum anxietatea, fobia sociala etc.

Copilul mai mic este mai greu de banuit decat adolescentul ca sufera de depresie, pentru ca inca nu a invatat sa isi exprime mai bine ceea ce simte si in cautarea sa de a se simti mai bine poate deveni rautacios, obraznic, irascibil sau chiar violent sau invidios cu cei din jur. Activitatile care altadata ii produceau placere acum devin neinteresante, aceste aspecte fiind valabile si in cazul adolescentului.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Ana Barbu, consultant în somn și om de televiziune: Toți copiii pot avea nopți foarte bune! Mama epuizată este un mit care trebuie să apună cât de curând 7 idei de plimbări în aer liber pentru această primăvară. Beneficii și idei de gustări sănătoase Trainerul international de renume Santiago Brand vine pentru prima dată în România pentru a susține un curs de brainmapping și neuromodulare

De asemenea copilul cu depresie manifesta tulburari de somn, fie insomnie, fie somnolenta, tulburari de apetit spre ambele extreme, isi doreste neaparat sa fie altfel decat restul, se imbraca diferit, randamentul scolar scade considerabil, are multe absente si pleaca din ce in ce mai des de acasa sau chiar tinde sa fuga de acasa. Adolescentul va tinde spre un comportament rebel, va incepe sa consume alcool si droguri pentru a se putea izola cumva de lumea reala care nu-i mai place, in care nu se mai simte bine. Adesea acestia comit delicte.

Acestia mai pot prezenta o stare letargica, lipsita de chef, nu ar face nimic, sau sunt irascibili, au dificultati de concentrare, sentiment puternic de vina, se autoinvinovatesc. Uneori pot avea dureri de cap, dese chiar, o postura inadecavata, de introvertie, cocosata, dureri de stomac, contractii musculare spasmatice.

Relaxarea se învață: cum să te destinzi în perioadele stresante Traumele transgeneraționale: Profunde rădăcini în inconștientul familiar Prof Dr. Dan Rujescu, cercetător psihiatru inclus în top 2% cei mai citați oameni de știință din lume: Demența fronto-temporală nu debutează ca demența de tip Alzheimer, cu probleme cognitive, ci cu probleme de comportament

Care sunt cauzele depresiei la copii?

Cauzele depresiei copiilor si adolescentilor nu au putut fi evaluate cu certitudine, insa s-a observat implicarea majora a factorilor de mediu si mai putin a celor genetici. Initial se credea ca este vorba despre o transmitere genetica pentru ca acei copii cu parinti depresivi sufereau si ei de depresie, ca mai apoi studii psihologice sa evidentieze ca era vorba despre un comportament copiat de la parinti, acestia fiind cel mai important model pentru copii.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri