IN ACEST ARTICOL:
Copilul rasfatat vorbeste tare, nu are rabdare, nu asculta ce are de spus cineva ci intervine in discutiile altora, este nepoliticos, lui i se cuvine, este obraznic, pretentios, nemultumit, mofturos, irascibil, teatral si uneori chiar violent.

Copiii rasfatati se cunosc repete, ei deranjand intotdeauna pe cei din jur, fie ca acestia sunt copii sau adulti. Copilul rasfatat vorbeste tare, nu are rabdare, nu asculta ce are de spus cineva ci intervine in discutiile altora, este nepoliticos, lui i se cuvine, este obraznic, pretentios, nemultumit, mofturos, irascibil, teatral si uneori chiar violent. Pare o descriere un pic cam dura insa in realitate toate aceste caracteristici apartin intr-o masura mai mare sau mai mica copilului rasfatat.

De ce este rasfatat un copil?

Raspunsul il stim cu totii: datorita comportamentului parintilor fata de ei. Insa teoria nu ajuta foarte mult. Parintii, din dorinta de a stabili o relatie stransa cu copii lor si pentru ca isi doresc ca acestora sa nu le lipseasca nimic fac daca au ocazia si posibilitatea gesturi exagerate, cadouri scumpe sau, cel mai grav, permisiuni neadecvate in comportamentul copilului.

De multe ori parintii le implementeaza in minte copiilor ca ei sunt cei mai frumosi, cei mai destepti, cei mai puternici, “cei mai”, iar aceasta mentalitate ii determina pe micuti sa devina egocentristi, egoisti si sa aiba o stima de sine mult exagerata, comportament care le va dauna si in viata adulta. Ei nu vor putea realiza un sistem real al propriilor valori, crezand mereu ca sunt prea buni, ceea ce ii va determina sa persiste in greseli, sa nu fie acceptati in colective (scoala, munca), sa nu aiba rezultate intelectuale prea bune si nici un randament de munca excelent.

Ce te faci cu rasfatatul?

Ca sa schimbi comportamentul unui copil rasfatat trebuie mai intai ca cel al parintilor fata de copil sa fie schimbat. Iata cateva sfaturi care va vor ajuta sa imbunatatiti comportamentul copilului dumneavoastra.

Asigurati-va ca detine informatiile unui bun comportament. Mai excat, vorbiti-i calm despre regulile care exista in casa, intre el si parinti si de asemenea de cele interpesonale pe care va trebui sa le aplice in societate. El le va refuza pentru moment, insa, cand va avea o alternativa mai putin buna decat rasfatul va sti ce trebuie sa faca.

Apoi aplicati o “pedeapsa” adaptata incalcarii unei reguli.

Astfel, daca micutul nu va asculta, trimiteti-l fortat in camera lui unde va sta singur pana seara daca tot nu doreste sa i se vorbeasca. Dupa atata timp de singuratate cu siguranta isi va concentra atentia si la ce spun ceilalti si va invatata sa asculte. Aveti grija sa nu existe o persoana intermediara care sa-l impace, cum ar fi bunicii sau celalalt parinte. Copilul trebuie sa inteleaga empatia, astfel daca el nu vrea sa ii asculte pe altii, nici altii nu sunt datori sa il asculte pe el.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri