Copilul “gras si frumos” nu este chiar... sanatos. Desi bunicile sau mamicile obisnuiesc sa se bucure cand copilul este dolofan, totusi obezitatea infantila reprezinta risc pentru obezitatea la maturitate, risc pentru bolile cardiovasculare, hepatice, pulmonare si pentru diabet dar implica totodata si importante efecte socio-psihologice. Greutatea in copilarie este importanta atat pentru sanatatea de moment a copilului, cat si pentru intreaga viata.
Despre dezvoltarea tesuturilor grase in copilarie
Ceea ce este special in obezitatea infantila fata de cea a adultului este modul de dezvoltare a tesuturilor adipoase. Trebuie sa stiti faptul ca numarul de celule grase creste pana in jurul varstei de cinci ani, urmand apoi sa ramana relativ constant pe tot parcursul vietii. Daca micutul este obez in aceasta perioada, riscul ca numarul celulelor grase care se formeaza sa fie foarte mare este unul deloc de neglijat.
Astfel copilul va fi pe viata predispus obezitatii si bolilor secundare acesteia (diabet, cardio-vasculare, articulare etc). Va intrebati probabil, daca numarul celulelor grase nu se mai modifica, atunci cum se poate ingrasa un adult? Pe baza volumului celular. Este acelasi numar de celule grase, dar acestea incep sa depoziteze grasimi si sa isi mareasca volumul. Atunci cand celulele elimina depozitele se observa si eliminarea surplusului de kilograme, slabirea. Un copil obez va avea la maturitate un numar mai mare de celule grase si deci o predispozitie proportionala spre obezitate la varsta adulta.
Cura de slabire pentru copii
O cura de slabire pentru copil seamana foarte mult cu una sanatoasa pentru adult si in niciun caz nu ma refer aici la acele diete drastice sau de infometare. Copilului nu trebuie sa ii lipseasca din alimentatia zilnica lactatele, fructele, legumele, dar nici proteinele din carne de pui, peste, curcan. El are nevoie de nutrienti pentru ca este in crestere, organele sale sunt in continua dezvoltare pana in vremea pubertatii.
Iata care sunt principiile de baza ale unei diete pentru copil:
- La masa de dimineata se mananca miere, lactate, un ou, un fruct, cereale cu lapte, carne de pui sau peste (dar nu din mezeluri, ci eventual preparata cu o seara inainte la gratar) in sandwich cu legume, o felie de cascaval (nu mai mult, e foarte gras). Daca varsta ii permite, ii puteti da copilului si o capsula de ulei de peste.
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate