Diana TUDOSE, Psiholog Salvati Copiii Romania, ne vorbeste despre modalitatile de trasare a limitelor si stabilire a regulilor.
Limitele ii directioneaza pe copii si ii ajuta sa atinga obiectivele pe care parintii le-au propus pentru dezvoltarea lor. Parintii isi doresc copii care sa evolueze si sa se transforme in adulti disciplinati, responsabili si atenti; copii au nevoie insa de ocazii in care sa faca anumite alegeri si sa se confrunte cu anumite limite.
Pentru a putea stabili limite, parintilor trebuie sa le fie foarte clar ce asteapta de la copii lor si care dintre comportamentele acestora sunt acceptabile. Stabilirea limitelor functioneaza cel mai bine in contextul unei bune relatii parinte – copil. Daca relatia dintre parinte si copil este una pozitiva, cresc sansele ca acesta sa accepte valorile si convingerile propuse de adult si sa inteleaga motivele pentru care i se limiteaza comportamentul. Este mai dificil sa influentam un copil in permanenta criticat, corectat si admonestat. in aceste conditii, copilul nu va dori sa coopereze cu parintele in rezolvarea problemelor, ba mai mult, in timp, va alege sa i se opuna.
„Regulile casei” - Mai jos sunt prezentate cateva sugestii pentru trasarea limitelor:
Un bun inceput pentru a stabili limite este setul de „reguli ale casei”; un copil obisnuit cu regulile casei va manifesta frecvent si relativ usor comportamente care sa satisfaca si asteptarile celui mai exigent parinte.
O regula buna precizeaza cu claritate comportamentul asteptat.
Ar fi util sa scrieti regulile si sa le afisati intr-un loc accesibil fiecarui membru al familiei (de ex. usa frigiderului).
Regulile casei sunt utile din doua puncte de vedere. In primul rand, ele exprima asteptarile pe care le aveti in ceea ce priveste anumite comportamente specifice ale copilului. De pilda, daca copilul tau obisnuieste sa intarzie mult dupa programul de scoala poti sa emiti o regula conform careia „Fiecare dintre copii va veni zilnic direct acasa dupa orele de scoala!”.
Regulile casei sunt utile de asemenea pentru ca il invata pe copil comportamente adecvate. De pilda, daca vrei sa-ti inveti copilul sa fie respectuos in relatie cu ceilalti, regulile pot preciza comportamente de felul: „Batem la usa inainte de a intra in camera”; „Cerem permisiunea inainte de a ne ridica de la masa”; „Vorbim politicos atunci cand ne adresam celorlalti”;
Școala fără Pauză, campania ce luptă împotriva abandonului școlar, încheie cu succes cel de-al patrulea an
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri