IN ACEST ARTICOL:
Alianţa România Fără Orfani (ARFO), reprezentată de Societatea de Avocați Rațiu&Rațiu a obținut prin sentință definitivă a Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ) anularea unor articole restrictive cu privire la plasamentul familial al copiilor din sistemul de protecție.

Comunicat de presa

În 2015, Ministerul Muncii și Justiției Sociale reglementa, prin Ordinul 1733, procedura de acordarea a alocației de plasament. În mod curios, cu această ocazie au fost introduse prevederi fără legătură cu scopul Ordinului. Acestea modificau legislația în interesul centrelor de plasament și nu, cum ar fi fost normal și legal, în interesul superior al copiilor.

Definind restrictiv categoria de persoane care pot lua în plasament un copil, Ordinul dădea posibilitatea centrelor de plasament să refuze plecarea copiilor în familii. Contrar prevederilor legale, posibilitatea plasamentului familial era restrânsă exact la cercul de persoane care îl abandonaseră anterior: „persoana sau familia care face parte din reţeaua socială a copilului, (…) afini, cunoştinţe sau prieteni ai familiei ori ai familiei extinse a copilului”.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Nume de băieți rare - Cele mai frumoase și deosebite alegeri de nume pentru copilul tău 5 romane pline de suspans, care te vor răcori în zilele călduroase de vară Nume de fete din Biblie - Prenume binecuvântate pentru cele mai norocoase fetițe din lume

Decizie definitivă: Orice persoană sau familie care îndeplinește condițiile legale poate să ia un copil în plasament!

Prevederile restrictive introduse de Ordinul 1733 au fost anulate de ICCJ prin Decizia 6238 în care instanța motivează faptul că această restricționare este ilegală și nu ține cont de interesul superior al copilului, nefiind proporțională cu scopul legii.

„Încă de la emiterea Ordinului am primit reacții din teritoriu conform cărora cererile de plasament depuse pentru copiii din centre erau refuzate pe baza acestui ordin. Din nefericire, sunt mulți copii care ar fi putut avea o familie și care sunt încă în centre de plasament din cauza acestor prevederi dovedite ca fiind în afara cadrului legii”, a declarat Liviu Mihăileanu, Președintele Alianței România Fără Orfani.

Investiții pasive sau active - Ce diferență există între ele și care sunt mai profitabile Rugăciunea Sfântului Mina: de rostit în ceasurile tulburi ale sufletului! Ne ajută să găsim rezolvare în problemele imposibile Sf. Petru și Pavel, 29 iunie: Viața sfinților, Acatistul apostolilor Petru și Pavel și cele mai frumoase urări pentru sărbătoriți

Persoanele cu atestat de adoptator pot lua acum în plasament copii

O altă restricție dovedită nelegală interzicea plasamentul copiilor la persoana sau familia cu atestat de adoptator sau în curs de atestare. În mod abuziv, persoanele care și-au manifestat intenția de a adopta erau excluse automat de la posibilitatea de a lua în plasament un copil. Astfel, centrele de plasament blocau posibilitatea copiilor de a beneficia de o familie și, eventual, de a reuși să iasă din sistem. ICCJ a anulat și acest articol ca fiind nelegal, considerând că o astfel de limitare instituie restricții care nu sunt în interesul copiilor.

 „Decizia ICCJ îndreaptă grave probleme de nelegalitate îndreptate împotriva interesului superior al copilului. Sentința este definitivă și va fi publicată în Monitorul Oficial al României, partea I”, a declarat Marilena Ene, Partener în cadrul Societății de Avocați Rațiu&Rațiu.

Ghid complet despre semnificația orelor fixe: Ce înseamnă când te uiți la ora fixă Nume de fete românești - Ghid pentru alegerea celui mai frumos prenume, un dar pentru toată viața Prima femeie care a condus o oaste a Țării Românești pe câmpul de luptă! Doamna Chiajna și voința ei de fier

De ce este importantă această decizie?

Un studiu realizat de Universitatea Harvard în București, timp de 16 ani, a arătat că trauma abandonului afectează nivelul de dezvoltare a arhitecturii cerebrale, însă, atunci când copiii au șansa de a găsi o familie în care să fie iubiți și în care să se simtă în siguranță, creierul lor este capabil să-şi regenereze conexiunile lipsă și să-și restabilească funcțiile pierdute.

În România, avem peste 50.000 de copii lipsiți de îngrijire părintească dintre care aproape 20.000 sunt în centre, apartamente sau case sociale. Din păcate, odată intrați în sistem, copiii stau în medie 7,5 ani, doar 6% au șansa teoretică de a fi adoptați (sunt declarați adoptabili) și doar 2,5% sunt adoptați efectiv în fiecare an.
 

Editura Publisol: Recomandări de lecturi pentru o toamnă plină de aventuri 500.000 de români sunt diagnosticați cu epilepsie. 33% din cazuri sunt rezistente la tratamentele medicamentoase Adrian Majuru și Daria Ghiu vin la Interesecții culturale la Art Safari, pe 17 și 18 octombrie

Despre Alianța România Fără Orfani (ARFO)

Alianța România fără Orfani (ARFO) reunește organizații nonguvernamentale și profesioniști, persoane publice și private, care s-au devotat slujirii nevoilor fizice, psihice și spirituale ale copiilor aflați în dificultate, serviciile acestora incluzând adopția, plasamentul familial, asistența maternală, consilierea și prevenirea abandonului. Alianța România Fără Orfani (ARFO) este afiliată World Without Orphans (WWO) și Christian Alliance for Orphans (CAFO).

Foto: By wavebreakmedia/shutterstock.com


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri