Nu este vorba numai despre o problemă de sănătate mondială, ci şi despre o criză cu serioase consecinţe asupra situaţiei financiare. Mulţi se întreabă cum îşi vor plăti creditele la bancă, facturile curente sau cum pot avea grijă de familie în situaţia în care veniturile vor fi reduse sau își vor pierde slujbele. Unul dintre puţinele avantaje ale faptului că trebuie să ne izolăm în propriile locuinţe pentru a preveni răspândirea noului coronavirus este acela că ne permite să facem economii în bugetul personal sau al familiei. În acest sens, există mai multe obiceiuri privind stilul de viață pe care le-ai putea adopta.
Începe prin a scoate aparatele electrice din priză în timpul nopţii. Majoritatea oamenilor ignoră faptul că aparatele consumă energie chiar şi atunci când sunt oprite, deci cel mai bine ar fi să le scoţi din priză atunci când nu le foloseşti. De asemenea, poți schimba becurile tradiționale cu cele de tip LED. Deși sunt mult mai scumpe, gândește-te că acestea nu reprezintă o cheltuială, ci o investiție, pentru că au un consum energetic redus și o durată de viață foarte mare. În plus, sunt ecologice, iar impactul asupra mediului merită și el să fie luat în considerare. Specialiștii spun că astfel, economiile la factura de energie electrică pot fi și de până la 80%.
Izolează ușile, ferestrele, pereții și astfel vei economisi cu până la 15% la factura de energie termică. Până la o treime din căldura produsă într-o locuință se pierde din cauza unui sistem de izolare prost. În cazul în care cauți o soluție de încălzire rentabilă, ar trebui să analizezi varianta unei centrale termice in condensatie. Costurile facturii de gaze sunt reduse, iar o astfel de centrală nici nu ocupă mult spațiu.
Şi, pentru că se apropie încet-încet vara, trebuie să te gândeşti şi la un sistem eficient de răcire a locuinţei. Foloseşte draperii şi jaluzele ca metode naturale de răcire, pentru că acestea pot bloca razele soarelui. Costurile pe care le-ar implica un aparat de aer condiționat pot fi astfel reduse cu până la 45%.
Instalează baterii cu sistem de reducere a debitului şi vei face economii de până la 60% la factura de apă. Deși inițial va trebui să cumperi aceste baterii, investiția este minima și poate fi recuperată în scurt timp. Poți face același lucru cu capul de duș.
Și tot la capitolul consum de apă mai poți face o modificare: nu o mai cumpăra îmbuteliată. În cazul în care apa de la robinet nu are un gust prea plăcut, poți investi într-un filtru. Există pe piață mai multe tipuri de căni cu filtru pentru apă, iar economiile făcute astfel pot fi substanțiale.
Cumpără alimente organice/ bio în mod inteligent. Majoritatea alimentelor produse convențional nu sunt atât de pline de pesticide, deci pot fi cumpărate fără probleme. Alege numai acele produse organice care chiar dovedesc că merită investiția, după o documentare prealabilă.
De asemenea, există multe produse în cazul cărora nu merită să plăteşti pentru marcă, precum articolele de toaletă, anumite alimente de bază, haine etc. Înainte de a merge la cumpărături, fă o listă a priorităţilor şi ia în considerare marca preferată doar pentru acele produse despre care crezi că trebuie să fie cele mai bune pe care ţi le permiţi.
Poți ignora termenele de valabilitate ale multor produse alimentare, mai ales dacă sunt stocate corespunzător. Multe dintre alimente pot fi consumate şi până la 15 zile după expirarea termenului de valabilitate indicat pe ambalaj. Printre acestea se numără pastele făinoase uscate, ouăle, brânzeturile, laptele, majoritatea conservelor, cu condiţia ca ambalajul să nu fi fost desigilat. De asemenea, carnea cumpărată în stare proaspătă, inclusiv peștele rezistă mai mult timp dacă se congelează imediat după cumpărare.
Planifică mesele săptămânal şi fă-ţi liste de cumpărături care să includă doar acele ingredientele de care ai nevoie.
Cumpără produse de sezon şi locale și vei economisi cu până la 15% din cheltuielile alocate alimentelor.
În această perioadă dificilă, chiar şi câteva modificări în stilul de viaţă precum cele prezentate mai sus te pot ajuta să faci economii substanţiale. Iar aceste schimbări, devenite obiceiuri, îţi vor fi utile chiar şi după ce va trece această criză.
Sursa foto: Image by Gerd Altmann from Pixabay
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară