8 Septembrie 2020 publicat în Familie 13 share-uri

IN ACEST ARTICOL:
Încrederea în sine reprezintă un ingredient esențial în viața fiecărei persoane și cu atât mai mult în cazul celor mici. Aceasta joacă un rol esențial în procesul lor de creștere și dezvoltare și pregătește calea către succes în viață.

Copiii nu se nasc cu această abilitate, însă cei care sunt încrezători în sine sunt mult mai dornici să învețe lucruri noi și pot face față mai ușor provocărilor. Încrederea în sine este, de asemenea, crucială în relațiile cu cei din jur. Așadar, iată ce poți face pentru a-l ajuta pe cel mic să prindă încredere încă din primii ani de viață:

Creează o rutină

Atunci când evenimentele sunt predictibile, se petrec în aproape același mod și la aceeași oră ca în zilele anterioare, copilul se va simți în siguranță, încrezător și în control asupra lumii din jurul lui. De exemplu, acesta va ști că mai întâi vine băița, apoi cititul unei cărți, câteva cântece și, la final, ora de culcare.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Povestirea cu tâlc care îți spulberă toate prejudecățile (pentru copii): INIMA de MAMĂ 🤎 Cum îți dai seama ce stil de atașament are partenerul tău? Rugăciunea soților unul pentru altul - Cum să îți întărești căsnicia prin puterea rugăciunii 

Odată ce va înțelege modul în care se petrec lucrurile, îi va fi mai ușor să se pregătească pentru fiecare activitate în parte. Dacă evenimentele de zi cu zi se petrec într-un mod haotic și la întâmplare, îi pot provoca celui mic stări de anxietate. Atunci când știu la ce să se aștepte, copiii se vor juca în voie, vor crește și se vor dezvolta armonios.

Oferă-i oportunități de joacă

Joaca este una dintre cele mai bune activități prin care copilul învață mai multe despre el și lumea din jurul lui. Prin joacă, aceștia învață să caute soluții și să rezolve probleme, dar și să își dezvolte nivelul de încredere.

Orice tip de joc este potrivit pentru cel mic, cu atât mai mult cele care îl ajută să facă diferite conexiuni, precum jocurile lego. Acestea îi satisfac nivelul de curiozitate, capacitatea de a gândi logic pentru a așeza piesele, iar la final îi aduc satisfacția că a reușit să creeze ceva cu mâna lui. De asemenea, lasă-l pe cel mic să te îndrume atunci când vă jucați, în acest fel va prinde și mai multă încredere.

Ana Barbu, consultant în somn și om de televiziune: Toți copiii pot avea nopți foarte bune! Mama epuizată este un mit care trebuie să apună cât de curând Cum îți transformă afacerea un Sistem ERP: Secretul succesului companiilor moderne Cum îți protejezi pielea de poluare și stres: 5 strategii eficiente

Învață-l să rezolve probleme

Este important să îl ghidezi pe cel mic atunci când se confruntă cu probleme, în loc să le rezolvi tu în locul lui. Dacă, de exemplu, contruiește un lego care tot cade și nu este stabil, arată-i ce piesă să folosească și lasă-l pe el mai departe să își dea seama ce piese sunt necesare pentru a echilibra construcția. În acest fel îi oferi ocazia să simtă că a reușit pe cont propriu.

Obiectivul este să îi oferi sprijinul de care are nevoie pentru a rezolva probleme și să îl lași apoi să găsească soluția finală, chiar și atunci când este vorba de un simplu joc. Ține cont că, uneori, cele mai mari frustrări ale copilului pot fi oportunități de a dezvolta un sentiment de încredere și competență. Va învăța că se poate baza pe ajutorul tău în timp ce va căuta soluția de unul singur.

Sufletul tău, prioritatea ta: cum îți poți îngriji și îmbunătăți zilnic starea emoțională Cum îți influențează rochiile elegante și bijuteriile starea de spirit? Horoscopul esențelor sufletești: Cum îți poți da seama în ce zodie s-a născut cineva.

Oferă-i responsabilități

Prin faptul că îi oferi șansa de a se simți util și de a-și demonstra abilitățile, cel mic va reuși să își dezvolte încet sentimentul de încredere în forțele proprii. De exemplu, îl poți ruga să te ajute să aranjezi masa, să pună apă și mâncare câinelui, să adune jucăriile de pe podea sau să decoreze tortul cu frișcă. De fiecare dată când acesta va duce la bun sfârșit o sarcină, se va simți încrezător. Iar munca ta va fi mai distractivă alături de copii.

Încurajează-l să învețe

Copiii învață atunci când fac ceva cu mâna lor. Iar ca să le faci munca mai ușoară, poți separa o activitate în sarcini separate, mai puțin complexe. De exemplu, când învață să se încalțe, pregătește tu pantofii și apoi ghidează-l până când reușește să lege șireturile.

Numerologia sufletelor pereche: Cum îți poți găsi jumătatea în funcție de ziua nașterii Cum să îți menții sănătatea orală în timpul călătoriilor: Sfaturi de la experți Cum să îți îmbunătățești ținuta de zi cu zi cu ajutorul accesoriilor potrivite?

În tot acest timp este important să comunici cu el, să îl încurajezi și să nu îl grăbești. În plus, trebuie să îi oferi tot suportul de care are nevoie atunci când nu reușește și o ia de la capăt.

Orice părinte își dorește ca cel mic să prindă încredere pe măsură ce crește, iar cel mai important lucru pe care îl poți face este să investești timp în dezvoltarea lui, dar și să pui în practică aceste sfaturi.

Sursă foto: By Alena Ozerova /Shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri