Mulți părinți se concentrează asupra acestui fapt la debutul sezonului rece, astfel încât, pe timpul iernii, copiii să aibă o anumită protecție împotriva virusurilor care circulă în mod obișnuit în această perioadă. Totuși, stimularea sistemului imunitar este recomandată și la începutul primăverii. După trecerea prin iarnă, organismul este mai slăbit din punct de vedere al sistemului imunitar, căci din alimentație au lipsit sau nu au predominat verdețurile proaspete, iar expunerea la lumina solară a fost scăzută. În plus, acum revin și bolile provocate de alergeni, precum febra fânului și rinitele. Îngrijirea sistemului imunitar este importantă pentru că ajută la prevenirea bolilor infecțioase cronice și recurente. Iată șase măsuri simple pe care le poți lua pentru a stimula sistemul imunitar al copilului tău în mod natural.
Acerola, pentru vitamina C
Pentru a stimula sistemul imunitar, vitamina C este deosebit de eficientă. Deși este esențial consumul de fructe și legume, suplimentele alimentare pentru imunitate copii ce conțin acest compus pot fi binevenite. Citricele conțin o cantitate foarte mare de vitamina C, însă există alte alimente în care acest compus este mult mai concentrat, precum cătina, coacăzele negre, kiwi, cimbrul, pătrunjelul, broccoli, ardeiul gras și iute. De asemenea, acerola, un fruct originar din America Centrală și Brazilia, este unul dintre alimentele cu cea mai mare concentrație de vitamina C.
Suplimentele cu vitamina D
Nu mai este un secret faptul că vitamina D este esențială pentru organism, jucând un rol major în procesul de mineralizare osoasă. Majoritatea medicilor pediatri recomandă administrarea de vitamina D în perioada septembrie - mai, când copiii sunt mai puțin expuși la soare. Există însă și mulți medici care spun că, în teorie, această vitamină ar trebui administrată pe tot parcursul anului.
Uleiul esențial de ravintsara
Uleiul esențial de ravintsara are proprietăți antivirale și antiinfecțioase. Acest ulei poate fi folosit prin aplicare pe piele, de exemplu, la încheieturile mâinilor. Se amestecă două picături de ravintsara într-o lingură mare de ulei vegetal și se aplică pe pielea copilului, la încheietura cotului sau pe coloana vertebrală, înainte ca acesta să meargă la școală, sau seara, înainte de culcare.
Propolisul
Această comoară din stup este unul dintre cei mai buni agenți antiinfecțioși pentru tratarea infecțiilor gâtului. În cazul copiilor, cel mai bine este să folosești propolis fără alcool, sub formă de spray, extract sau sirop.
Limitarea produselor dulci
O dietă variată și echilibrată este importantă pentru susținerea sistemului imunitar, iar acest lucru ți-l spune orice medic. Include în alimentația copilului cereale semi-integrale, uleiuri bogate în Omega-3 (nuci, in) și grăsimi saturate de bună calitate (sardine, unt). Limitează produsele dulci și ultraprocesate, precum biscuiții și gustările din comerț. Folosește zahărul natural, cum ar fi cel din fructele uscate, miere, sirop de arțar, precum și fructele proaspete. Consumat în exces, zahărul are o acțiune demineralizantă și un impact asupra glicemiei, ceea ce duce la oboseală, iritabilitate, dar și la scăderea sistemului imunitar.
Oxigenul
Un alt element esențial pentru un sistem imunitar bun este oxigenul. Copiii trebuie să respire aer proaspăt, să vadă lumina zilei, să fie în contact cu natura, să alerge, să se cațere în copaci, să se plimbe cu bicicleta, să facă exerciții fizice în mod regulat. Și asta, cel puțin o oră pe zi, indiferent de vreme. Profită de zilele însorite pentru a crește frecvența ieșirilor în aer liber. În lipsa acestora, copiii devin nervoși și neliniștiți, dar și fără vitalitate.
Pentru a ajuta copiii să aibă o imunitate bună, este în primul rând recomandat să respectăm nevoile corpului. Iar printre acestea se mai numără somnul de calitate, care are rolul de a restabili funcțiile organismului, dar și limitarea ecranelor, inclusiv a televizoarelor, care produc lumină albastră și reduc nivelul de melatonină, cu consecințe asupra asupra imunității.
Sursă foto: Shutterstock
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară
Investiție în viitor: EduAct amenajează curți de școală și grădinițe în mediul rural