Copilul cand este mic “absoarbe” precum un buretel tot ceea ce vede in jur si mai ales la parintii sai. Astfel, primul pas in educatia copilului este atentia pe care o acordati “modelului” acestuia. Atata vreme cat voi va comportati exemplar, cel putin in fata copilului, micutul va copia doar comportamentele pozitive. Reactiile voastre in fata diversilor stimuli (atat negativi – enervanti – cat si pozitivi – felul in care va aratati bucuria si entuziasmul, cum radeti) este aproape identic invatat de copilul vostru. Vocabularul, cuvintele pe care le folositi, faptul ca va cereti iertare cand gresiti sau ca rugati frumos inainte sa cereti un lucru sau multumiti ii arata copilului modul in care acesta trebuie sa se comporte cu cei din jurul sau.
In primii 6-7 ani de viata copilul isi dezvolta anumite abilitati sociale si personale si modul in care acestea se dezvolta este strict influentat de voi, parintii, dar si de educatorii din gradinita. Iata care sunt cele mai importante calitati pe care trebuie sa le cultivati copilului.
1. Increderea in cei din jur
O persoana care nu are incredere (moderata) in cei din jur nu poate socializa, nu isi poate crea prieteni, nu se poate integra intr-un mediu (gradinita, scoala, serviciu) si traieste tot timpul cu impresia obsesiva ca cel de langa el ii poate face rau. In primii ani de viata copilul isi dezvolta incredera in cei din jur prin intermediul vostru. Acordati-i atentie si lasati-l sa simta ca este protejat un pic, dar mai ales respectat, ca nu se tipa la el, ca nu i se dau ordine ci doar i se cer anumite responsabilitati pe care trebuie sa le invete.
2. Increderea in sine
Tot in primii ani ai vietii se dezvolta increderea in propria persoana. Este o balanta delicata ce trebuie sa exprime un echilibru intre increderea de sine si curajul de a lua initiativa pe de o parte, iar pe de alta parte ceea ce se cheama tupeu. Lasati-l sa ia initiativa in tot ceea ce doreste sa faca, asa veti afla si ceea ce ar putea ascunde daca nu ii dati voie sa se desfasoare. Insa totodata nu trebuie sa il refuzati brutal daca ceea ce vrea sa faca este o prostioara, ci trebuie sa ii explicati ca unui om mare de ce acea actiune nu este potrivita si ar trebui sa ezite sa o faca, fiindca doar e copil mare si aveti pretentii de la el. Vorbindu-i astfel micutul va intelege ca va este prieten si se simte important in ochii vostri.
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară
Investiție în viitor: EduAct amenajează curți de școală și grădinițe în mediul rural