Un spațiu real dedicat acestui scop amenajat eficient poate să-ți ajute copilul să se concentreze mai bine și să fie mult mai productiv. Iată mai jos de ce aspecte trebuie să ții cont atunci când amenajezi biroul copilului tău.
Amplasamentul biroului
Amenajarea unui birou pentru studiu nu trebuie să fie o sarcină complicată și, în general, trebuie să primeze latura funcțională, fără a fi omisă și cea estetică. O simplă masă adaptată înălțimii copilului și un scaun potrivit, un raft pentru depozitarea obiectelor esențiale precum cărți, rechizite și ghiozdan și un panou din plută pentru afișarea creațiilor și a orarului sunt suficiente pentru a crea un birou. Totul depinde de spațiul disponibil, care, într-un apartament cu două camere, ar putea fi limitat.
De asemenea, trebuie să iei în considerare și vârsta copilului, știut fiind că cei mai mici trebuie întotdeauna să fie supravegheați. Un spațiu pentru birou amenajat într-o încăpere comună, de exemplu, livingul, îți va permite să îți desfășori activitățile în timp ce îl ajuți pe cel mic la teme. Copiii mai mari pot avea biroul în dormitorul lor, într-o cameră separată, pe un hol, sub o scară, oriunde dispui de un spațiu care poate fi amenajat în acest sens.
Este recomandat să ții cont și de personalitatea copilului și de modul în care acesta funcționează. Unii copii sunt în mod natural independenți și capabili să se descurce singuri de la o vârstă mai fragedă. Alții, chiar și adolescenți, preferă să studieze în living decât să fie izolați în dormitorul lor, deoarece prezența unui adult le dă un sentiment de siguranță. Alții nu se pot concentra decât dacă este o liniște perfectă.
Nu în ultimul rând, trebuie să ții cont de sistemul de iluminat. Dacă biroul nu este amplasat într-un colț bine luminat natural, investește în surse de iluminat precum spoturi, lampă de birou și lampadar.
Sistemul de depozitare
Este foarte important ca biroul să fie accesorizat cu sisteme de depozitare. Fie că este vorba despre dulapuri cu sertare, rafturi deschise, coșuri, cutii sau alte accesorii de organizare, acestea îl vor ajuta pe cel mic să fie ordonat și să își găsească ușor lucrurile. Spațiul dedicat studiului trebuie să fie păstrat curat și ordonat, aceasta fiind o bună modalitate de a-i induce celui mic aceste calități.
Culorile potrivite
Culorile sunt importante pentru că au puterea de a influența starea de spirit. În funcție de temperamentul copilului și de efectul pe care vrei să îl obții, poți folosi diverse culori. Verdele îmbunătățește capacitatea de concentrare și eficiența, albastrul are efecte relaxante, putând calma o minte foarte activă, în timp ce roșul, folosit pentru accente, poate să stimuleze și să motiveze un copil căruia îi lipsește uneori dinamismul, mai ales atunci când vine vorba despre făcutul temelor. Atunci când alegeți culorile, pentru că este recomandat să ții cont și de părerea celui mic, nu uita că nuanțele prea strălucitoare au efect stimulator.
Scaunul confortabil
Deoarece copilul nu își petrece, în mod normal, toată ziua la birou, nu este necesar să îi oferi cel mai scump scaun ergonomic reglabil. Totuși, înainte de a-l alege, trebuie să te asiguri că este confortabil, că are înălțimea potrivită și, mai presus de toate, că cel mic se simte bine în el. Dacă spațiul o permite, poți adăuga și un puf sau un fotoliu confortabil pe care îl poate folosi atunci când citește.
Dacă îi oferi copilului un loc confortabil și organizat pentru a-și face temele, îl vei ajuta să fie mai productiv, dar vei elimina și aglomerația din casa ta. Motive bune pentru a amenaja un astfel de spațiu până începe noul an școlar.
Sursă foto: Shutterstock
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară