Din aceste motive, fiecare scaun este proiectat în conformitate cu morfologia copilului. Prin urmare, este esențial să adaptați dispozitivul de siguranță pentru copii în funcție de stadiul creșterii lor. Dacă aruncăm o privire asupra diferitelor categorii, veți putea alege corect sistemul dumneavostră de siguranță pentru copii. În primul rând, ar trebui să verificați sistemul de ancorare disponibil în vehiculul dumneavostră, indiferent de înălțimea, greutatea și vârsta copilului. De asemenea, este recomandabil să acordați atenție și să nu anticipați schimbarea de scaun înainte de timp. Ai putea pune în pericol siguranța copilului tău, dacă acesta nu a atins încă înălțimea sau greutatea ideală, pentru a trece la o categorie superioară.
Grupa 0
Este categoria indicată pentru nou-născuți până când au ajuns la o greutate de 10 kilograme. Este într-adevăr un coș, care acționează ca un leagăn în interiorul mașinii. Confortul este optim și poate fi utilizat aproximativ în primele șase luni. Pentru a atașa acest scaun auto copii la mașină, fiecare producător include de obicei un kit de instalare, care vă permite să reglați două centuri de siguranță sau un ham.
Grupa 0+
Este un scaun care poate fi folosit și de la naștere, dar bebelușul îl va putea folosi încă câteva luni (în jur de 1 an, cu greutatea de 13 până la 15 kilograme și înălțimea maximă de 40 până la 75 de centimetri). În acest caz, cea mai recomandată soluție este alegerea unui scaun auto copii compatibil cu un șasiu pentru utilizare pe stradă. În acest fel, veți împiedica bebelușul să se trezească în tranziția dintre mașină și exterior. Acestea sunt orientate în direcția opusa de mers, pe locurile din spate ale vehiculului. Pentru a instala acest tip de sistem de siguranță pentru copii aveți două sisteme: așa-numitul Isofix, care ancorează scaunul de șasiul mașinii prin intermediul unor conectori speciali sau, pur și simplu, prin centurile de siguranță. Acest tip de scaun are întotdeauna un ham reglabil pentru a ține corpul copilului dumneavoastră.
Grupa 1
Acestea sunt dispozitive potrivite pentru copiii între 9 și 18 kilograme, adică cei care pot sta deja singuri. În această categorie, putem găsi două tipuri diferite de scaune auto copii: modele care țin corpul ocupantului cu un ham sau altele care o fac prin intermediul unui scut.
Grup 1/2/3
Această categorie, așa cum sugerează și numele său, evoluează în paralel cu creșterea copilului dumneavoastră. Din punct de vedere legal, este potrivit pentru pasagerii care cântăresc între 9 și 36 de kilograme. Acest tip de scaun auto copii are un ham detașabil, deși există și modele cu reținere a scutului.
Grupa 2/3
Vorbim despre categoria recomandată copiilor între 15 și 36 de kilograme. În acest fel, obiectivul este ca copilul să fie așezat la o înălțime suficientă, astfel încât centura de siguranță a vehiculului să-i treacă peste umăr și nu peste gât.
Grup 3
Ultima categorie de scaun auto copii este pentru copiii care cântăresc între 25 și 36 de kilograme. În acest caz, vorbim despre un scaun de înălțare, cu sau fără spătar, care va însoți copilul până la vârsta de 12 ani sau o înălțime egală sau mai mare de 1,35 metri.
De la 135 cm
În mod excepțional, cei cu vârsta sub 12 ani, cu o înălțime egală sau mai mare de 1,35 metri, pot folosi direct centurile de siguranță ale propriului vehicul. Cu toate acestea, până la 150 de centimetri, se recomandă ca copiii să continue să utilizeze un scaun auto copii aprobat pentru înălțimea și greutatea lor. În toate cazurile, banda diagonală a centurii trebuie să treacă peste claviculă, peste umăr și aproape de piept, în timp ce banda orizontală trebuie să fie cât mai joasă pe șold. Dacă banda de umăr atinge gâtul sau intră sub bărbie, copilul ar trebui să continue să folosească un scaun de înălțare.
Sursa foto: Photo by Sharon McCutcheon on Unsplash
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară