Povestile influenteaza mult lumea copiilor, dar si dezvoltarea acestora. Efectele povestilor nu sunt valabile doar in randul celor mici, ele putand avea efecte si asupra celor mari. Cati dintre voi nu isi aduc cumva aminte de o poveste anume pe care o indrageati cand erati mici?
Fiecare din noi ne aducem aminte acele povesti care ne-au marcat intr-un fel anume constiinta si care puteau face referire cumva intr-un mod inconstient cu viata noastra de atunci, cu relatiile pe care le aveam cu societatea sau familia.
Fiecare din noi ne identificam undeva intr-o poveste, identificare ce exprima totodata identificarea de sine. Ne regasim intr-un personaj, iar faptul ca toate povestile se termina frumos ne induce subtil puterea realizarii de sine.
In poveste este mult mai usor ca micutul sa se identifice si sa-si marturiseasca trairile sau sa si le descarce prin intermediul personajelor. Micutul nu detine metodele comunicarii atat de bine ca un adult, lui ii este greu sa se exprime, recurgand adesea la limbajul trupului: gesturi, mimica, ton vocal, plans etc. El nu poate sti ce anume simte cu adevarat, nu constientizeaza, dar puteti afla punandu-l pe el sa continue o povestioara, sa o creeze.
Povestile au eroi care initial erau doar personaje ratacite care nu isi cunosteau calitatile, care aveau aptitudini ascunse pe care le descopera pe parcursul povestii si invata sa depaseasca obstacolele pentru un tel bun. Povestile expun de exemplu conflictul parinte-copil: Fiul cel mic al Imparatului, cel mai nedreptatit, pleaca de acasa etc.
Povestile se desfasoara intr-un spatiu si timp imaginar: “peste 7 mari si 7 tari” sau “la capatul Pamantului”, unde tot ce ne dorim se poate implini. Spatiul de desfasurare nu are deci localizare si nici timp:”a fost odata ca niciodata”. Astfel prin poveste micutul invata ca fiecare poate ajunge la cunoasterea de sine, culminand cu atingerea scopurilor personale. Povestile urmeaza teme din realitate si este important ca ele sa fie identificate de parinti sau terapeuti pentru a se urmari dezvoltarea sau chiar tratarea micutului.
Se pot trata diferite disfunctii sau probleme psihologice, ca timiditatea, dpendenta prea mare de parinti, enuriazisul (urinarile nocturne in pat) etc.
De aceea, alegerea povestilor trebuie facuta cu atentie, fiindca ele influenteaza micutii. Fetitele de exemplu pot manifesta eronat perceptia asupra dragostei, visand si la maturitate la un Fat Frumos care sa lupte pentru ele, insa ele mai putin sa depuna eforturi de exemplu. Povestile cu animalute sunt utile, insa este indicat sa le evitati pe cele care implica multa violenta, mai ales desenele animate care ruleaza la televizor in zilele noastre. Multi parinti, pentru a “scapa” putin de micuti, ii lasa in fata televizorului, insa trebuie sa va interesati si de ceea ce vede copilul acolo.
Exista carti special destinate terapiei prin povesti. Nu este neaparat vroba despre o terapie, poate este mult spus, insa sunt povesti care au un sens ascuns si care influenteaza pozitiv gandirea umana.
Sursa: kidz.ro
Citeste si alte articole pe kidz.ro. Noi iti recomandam urmatoarele:
Adolescentii: ii lasam sa plece la petreceri?
7 metode pentru a-ti feri copilul de raceli
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate