7 Aprilie 2022 publicat în Familie 5 share-uri

IN ACEST ARTICOL:

Alegerea grădiniței poate deveni un proces chinuitor pentru mulți dintre părinți. Desprinderea copilului de familie și adaptarea lui într-un spațiu complet nou, unde este pe cont propriu, nu se poate face decât în timp și cu multă răbdare și empatie. Prin urmare, locul unde copilul va petrece până la 6 sau chiar 8 ore pe zi trebuie ales cu grijă și responsabilitate.

Pe rețelele de socializare găsesti o mulțime de opinii despre cum ar trebui să arate grădinița perfectă. Nu le ocoli neapărat, însă nici nu pleca urechea la tot ceea ce citești. E adevărat că mulți părinți au solicitări exagerate, când spun că vor ca cei mici să primească la grădiniță doar alimente bio, ori fără un strop de zahăr. E bine să îți dorești ca cel mic să primească alimente recomandate de un medic nutriționist, însă și așteptările tale trebuie să fie realiste. În schimb, consider că e în regulă să ai pretenția ca preșcolarul tău să învețe ceva la grădiniță, în afară de colorat și decupat. De exemplu, este absolut ok să învețe să lucreze aplicat pe fișe de lucru la grupa mare.

Iată patru întrebări la care este esențial să obții un răspuns atunci când pornești în căutarea unei grădinițe pentru copilul tău:

1. Este copilul meu în siguranță?

2. Mănâncă sănătos?

3. Învață lucruri care îl ajută să își atingă potențialul?

4. Socializează într-un colectiv sănătos și care promovează valorile în care eu cred?

Dacă ai găsit o grădiniță care bifează căsuța DA în dreptul fiecărei întrebări ...felicitări! Dacă încă mai ai rezerve în ceea ce privește grădinița la care să îți duci copilul, atunci ai în vedere următoarele criterii propuse de noi:

- Proximitatea - Da, este important ca grădinița să fie cât mai aproape posibil de casă. Nu dintr-un moft, ci din simplul motiv că nu vei fi nevoită să îți trezești copilul dis de dimineață doar ca să aveți timp să străbateți jumătate de oraș până la grădiniță. Poate deveni obositor și stresant pentru un pui de om.

- Acreditarea - Dacă ești în căutarea unei grădinițe particulare, ai în vedere ca instituția să fie autorizată / acreditată de MEN. Învățământul preşcolar este obligatoriu (grupa mare). În plus, la o grădiniță acreditată ai siguranța că educatoarele urmează (cel puțin) curriculumul naţional, iar copilul învață lucruri ce-i vor fi folositoare în dezvoltarea sa.

- Bucătărie proprie - De regulă, grădinițele cu bucătărie proprie sunt mult mai atente la ceea ce le pun copiilor pe masă. Meniul este atent alcătuit și poate fi adaptat în funcție de alergiile sau intoleranțele copiilor. Este recomandat să nu conțină prăjeli sau mezeluri, iar desertul să fie înlocuit cu fructe, în funcție de sezon.

- Triajul medical - Grădinița să aibă asistentă medicală/ medic care să facă triajul copiilor în fiecare dimineață.

- Copiii să fie scoși afară indiferent de anotimp, cel puțin 30 de minute pe zi, într-un spațiu adecvat care aparține grădiniței.

- Independența - O grădiniță bună, unde educatoarele și îngrijitoarele au pregătire și drag de copii, îi va încuraja pe cei mici să își dobândească treptat independența. Gesturi mici, precum îmbrăcatul în pijamale, pentru somnul de prânz, sau legarea șireturilor la pantofi, înseamnă un pas uriaș înainte pentru copilul tău.

- Acces la camere online - În special în perioada de adaptare îți va fi de mare ajutor să îți vezi copilul în timp ce face activități împreună cu colegii lui de la grupă, ori doarme liniștit în pătuțul lui de la grădiniță. Desigur, unele grădinițe oferă acces nelimitat în aproape orice spațiu al grădiniței, în timp ce altele oferă doar acces la sala de activități, ori sala de somn. Oricum ar fi, acest criteriu cântărește mult în ultima perioadă în alegerea grădiniței.

Sursa foto: Photo by Sandy Millar on Unsplash


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri