În plus, cărțile îi ajută pe copii și adolescenți să dezvolte empatia față de cei dragi și toți cei din jur. De ce? Totul pornește de la faptul că cei mici dezvoltă o așa numită empatie față de personaje. Acesta este și motivul pentru care părinții aleg să le citească celor mici basme, carti ortodoxe și diferite fabule. Sigur că poți alege orice pentru micuțul tău, în funcție de preferințele lui. Pe de altă parte, mulți se întreabă cum ar putea face să îi convingă pe copii să citească măcar câteva minute în fiecare zi. Nu există o rețetă potrivită pentru fiecare familie, dar există câteva metode care s-ar putea să te ajute:
Lectura ca activitate de familie
Când sunt mici, copiii adorm adesea ascultând poveștile citite de noi. Pentru a-i apropia de lectură, asigură-te că îi mai citești din când în când, chiar și atunci când a crescut. De exemplu, poți continua ritualul de a-i citi înainte de culcare, astfel cartea va face parte din activitățile voastre de familie.
Achiziționează cărțile care îl interesează
E imposibil ca cel mic să nu aibă un anumit domeniu care să-l intereseze. Unii sunt captivați de de mașini, alții iubesc dinozaurii sau aeronautica. Oricare ar fi pasiunea lui, oferta de cărți este atât de diversificată încât e imposibil să nu găsești ceva care să-l atragă, să-l facă să-și dorească să afle mai mult și mai mult.
Împachetează cărțile și oferă-i copilului tău un cadou clasic
Un alt mod prin care îl poți încuraja pe cel mic să citească este reprezentat de cadouri. Poți cumpăra o carte de fiecare dată când urmează să celebrați un moment special. O împachetezi frumos și, ușor-ușor îl faci curios să afle ce surpriză i-ai mai pregătit.
Discută despre cărțile citite – un dialog în familie
Nu trebuie să îl obligi pe cel mic să citească ore în șir. E suficient să acorde 20 – 30 de minute pe zi pentru lectură și, mai apoi, pentru discuții pe marginea textului. Creează un dialog cu cel mic și pune-l să-ți povestească despre aventurile personajului principal. S-ar putea să-și dorească să-ți povestească și mâine, poimâine și tot așa.
Mergeți la plimbare și faceți o oprire la librărie
Copiii adoră să fie lăsați să facă propriile alegeri. Mergeți la librărie și lasă-l să-și aleagă o nouă carte, cea care îl atrage cel mai mult de pe raft.
Amenajează un colț pentru lectură
Dacă beneficiezi de suficient spațiu acasă, ai putea să amenajezi un spațiu special pentru lectură. Un loc în care cel mic să se simtă confortabil, înconjurat de cărțile preferate și cât mai aproape de lumea fanteziei – o lume guvernată de prinți și prințese.
Așadar, pentru a-l aduce pe cel mic cât mai aproape de lectură e important să alegi cărți care să promoveze doar valori pozitive - bunătate, empatie și perseverență.
Foto: Evgeny Atamanenko /Shutterstock
Școala fără Pauză, campania ce luptă împotriva abandonului școlar, încheie cu succes cel de-al patrulea an
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri