IN ACEST ARTICOL:
Parintii estimeaza o frecventa a utilizarii de catre copii mult mai mica decat in realitate - cu 12% in cazul copiilor si cu aproape 30% in randul adolescentilor. Desi 67% dintre parinti afirma ca discuta cu cei mici despre experientele legate de Internet, 18% dintre acestia nu solicita copiilor sa ii informeze inainte de a se intalni cu o persoana necunoscuta contactata pe Internet.

Potrivit cercetarii Salvati Copiii, 70% dintre adolescenti si 54% dintre copii folosesc zilnic Internetul. Totodata, parintii estimeaza o frecventa a utilizarii de catre copii mult mai mica decat in realitate - cu 12% in cazul copiilor si cu aproape 30% in randul adolescentilor. O discrepanta intre raspunsurile copiilor si perceptia parintilor s-a remarcat si in ceea ce priveste durata de utilizare a calculatorului si Internetului de catre copii. Jumatate dintre parinti afirma ca perioada zilnica petrecuta de copilul lor in mediul on-line este de maxim o ora, in timp ce copiii declara ca durata medie de utilizare a Internetului este de trei ore in fiecare zi.

O alta concluzie relevanta este aceea ca, desi 67% dintre parinti afirma ca discuta cu cei mici despre experientele legate de Internet, 18% dintre acestia nu solicita copiilor sa ii informeze inainte de a se intalni cu o persoana necunoscuta contactata pe Internet. Chiar daca gradul de folosire a Internetului in randul adultilor este unul ridicat (55% dintre ei il folosesc zilnic), 92% dintre acestia admit ca nu stiu cui sa raporteze un continut on-line ilegal sau daunator copilului.

“Avand in vedere acest context social, in care activitatea si interactiunea on-line reprezinta elemente ale vietii cotidiene in randul copiilor si tinerilor, se remarca necesitatea unei educatii consecvente privind utilizarea responsabila a Internetului. Luand in considerare rolul deosebit de important pe care il detine familia in evitarea pericolelor on-line in randul copiilor, apreciem ca se impune o informare corecta si completa a adultilor pe tema sigurantei on-line, precum si o incurajare vizavi de comunicarea deschisa, bazata pe incredere, intre membrii familiei privind aceste subiecte” declara George Roman, Director Programe Salvati Copiii Romania.

„Siguranta si securitatea copiilor pe Internet depinde foarte mult de parinti, de modul in care acestia reusesc sa discute cu cei mici problemele si situatiile intalnite in mediul online”, spune Stefan Tanase, Senior Regional Researcher Kaspersky Lab. „Nu este suficient sa ne bazam doar pe protectia oferita de tehnologie, de aceea consideram ca procesul de educare este esential atat pentru copii, cat si pentru parinti sau profesori. Internetul are din ce in ce mai mult o implicare sociala si trebuie sa fim pregatiti sa traim in acest mediu la fel de onest ca si in realitate”, incheie Tanase

Tip informatie: comunicat de presa


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri