Un barbat care este in mod obisnuit non-agresiv, in timpul unei depresii, va avea o atitudine ostila si manifesta tendinte spre agresivitate. Bineinteles ca simptome precum senzatia de inutilitate si de epuizare psihica, oboseala permanenta, insomniile sau dificultati in luarea deciziilor zilnice, tristetea, sentimentul de culpa, neputinta de a-si controla gandurile negative, dificultatea in luarea deciziilor de zi cu zi, apetitul sexual scazut si lipsa poftei de viata, dificultatea in a-si controla impulsurile, cresterea poftei de mancare sau scaderea ei, tendinta de a se izola de ceilalti (chiar si de partener) pentru a fi singur, etc -sunt simptome destul de comune in randul barbatilor.
Spre deosebire de femei care se lasa prada cu totul tristetii, barbatii incearca sa scape de sentimentele negative prin alcool, droguri, munca in exces, hiperactivitate. Se poate spune ca un barbat sufera de o depresie in momentul in care prezinta partial sau total aceste simptome, pentru o perioada mai lunga de timp, chiar si atunci cand nu are niciun fundament concret, real care sa-i alimenteze sau sa-i justifice starea de deprimare.
Cand iubesti un barbat depresiv....
Sustinerea unui partener depresiv nu este deloc un lucru usor, iar lupta cu depresia nu este tocmai o lupta care se castiga cu usurinta.
Este nevoie de multa vointa si putere din partea ta, caci un partener depresiv te poate atrage si pe tine in plasa gandurilor negative in care se zbate. Imbunatatirea relatiei cu partenerul depresiv depinde insa de anumite lucruri: de iubire, de intelegerea si sprijinul pe care i le arati, de felul in care reusesti sa comunici cu el si, intr-o foarte mare masura, si de rabdarea de care dispui.Fa-ti partenerul sa simta ca are toate motivele sa aiba incredere in tine si sa ti se destainuie, facandu-ti cunoscute temerile, gandurile si sentimentele sale. Ofera-i sprijin intr-un mod calm, neamenintator. Nu ar trebui sa te mire ca in repetate randuri va refuza sa vorbeasca despre ceea ce i se intampla si iti va refuza ajutorul. Nu renunta. Fii persistenta, insa nu insistenta. Fii foarte atenta cu felul in care il abordezi. Nu il asalta cu observatiile tale asupra starii lui si nu I le expune pe toate. Evita sa critici sau sa acuzi. Asculta sau invata sa asculti.
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară
Investiție în viitor: EduAct amenajează curți de școală și grădinițe în mediul rural
Prof. Dr. Ruxandra Sinescu lansează programul RenYOU Aesthetics: consultații gratuite pentru proceduri chirurgicale non-estetice