O statistica mai veche arata ca peste 65% dintre parintii romani isi bat copiii considerand ca pedeapsa fizica aplicata copilului este acceptabila si ca aceasta reprezinta o forma de educare. (vezi 9am.ro: Romanii isi agreseaza copiii pentru ca 'bataia este rupta din rai')
Ei bine nu e asa, “bataia nu este rupta din rai”. Daca observati ca aveti un copil fragil, timid, interiorizat e cazul sa va puneti niste intrebari si poate, sa va faceti si niste procese de constiinta. O spun si studiile de moment din psihologie. Toate acestea se pot transforma in ceva si mai rau. Copiii abuzati de catre parintii lor tind sa devina mult mai agresivi si sa aiba grave problem interpersonale.
Avand ca repere cateva lecturi pasagere in zona psihologiei si amintirea recenta a unei mame care mi-a marturisit ca regreta tratamentul uneori militaresc pe care l-a aplicat fetelor ei ajunse acum la maturitate, dar cu o infatisare si cu mod de a fi care tradeaza foarte multa fragilitate, am cautat mai departe informatii despre abuzurile pe care le fac parintii asupra copiilor. Va recomand site-ul psiholoagei Alice Miller care s-a preocupat pana la sfarsitul vietii de studierea diverselor forme de abuz pe care le pot suferi copiii si care a scris mai multe carti pe aceasta tema.
Umilirea, lovirea, bataia, palemele trase peste fata, abuzul sexual, batjocura, neglijarea copiilor, etc. sunt toate forme de abuz, ale caror consencinte nu le vezi imediat. Ca adulti, multi copii abuzati vor suferi si ii vor face si pe altii sa sufere din cauza ranilor facute de parinti. Aceasta dinamica a violentei ii poate deforma pe copiii victime care pot deveni la randul lor, calai. Copiii batuti ajung sa aplice acelasi tratament copiilor lor, crezand ca acestia isi merita pedepsele si ca de fapt, bataia este o forma de iubire.
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară
Investiție în viitor: EduAct amenajează curți de școală și grădinițe în mediul rural
Prof. Dr. Ruxandra Sinescu lansează programul RenYOU Aesthetics: consultații gratuite pentru proceduri chirurgicale non-estetice