IN ACEST ARTICOL:
Raspunsul la aceasta intrebare il da consiliera pe probleme de economie a primului - ministru Emil Boc, Andreea Paul (Vass), pe blogul ei.

"Indemnizatia se calculeaza la fel ca pana acum, si anume 85% din media salariilor pe ultimele 12 luni. Daca suma este mai mare de 4000 lei se plafoneaza la aceasta suma. Daca suma este mai mica de 600 lei indemnizatia este de 600 lei. La sumele astfel rezultate se aplica reducerea cu 15%, conform proiectului cu masuri de austeritate adoptat astazi in sedinta de guvern. Perioada pentru care se acorda indemnizatia de crestere a copilului a ramas nemodificata la doi ani".

"Asadar, se reduc inclusiv indemnizatiile plafonate la 4000 lei. Indemnizatia maximala pentru mame devine astfel 3400 lei. In cazul in care dupa aplicarea reducerii cu 15% suma rezultata este sub 600 lei, se acorda indemnizatia de 600 lei", explica Andreea Paul. "La aceasta se adauga alocatia copilului de 200 lei, care ramane nemodificata, pentru primii doi ani ai bebelusului si de 42 de lei ulterior. Asadar, in primii doi ani de viata a noului nascut, o mama cu carte de munca are asigurat un nivel al veniturilor minimale pentru cresterea copilului si pentru copil de 800 lei", subliniaza politiciana.

De ce au fost luate aceste masuri?

"Proiectul pentru care isi asuma raspunderea Guvernul Boc are aplicabilitate pana la sfarsitul anului curent. Intre timp suntem obligati la restructurari masive in aparatul de stat, la o dura selectie a achizitiilor publice care se impun, la modificarea Codului Fiscal in sensul taxarii tranzactiilor si a bunurilor care au fost excluse pana acum politicianist de la impozitare, la diminuarea muncii la negru si a evaziunii fiscale", explica in acelasi timp, specialista in economie.

"Acestea conditioneaza echilibrarea fragila a bugetului, fara a creste cota unica sau TVA, si revenirea la nivelul actualelor prestatii sociale incepand cu 1 ianuarie 2011. De ce spun fragila? Pentru ca insasi mentinerea deficitului bugetar de 6,8% din PIB, rezultat in urma masurilor de austeritate bugetara, presupune ca Romania trebuie sa se imprumute cu circa 8 miliarde de euro. Pentru ce? Pentru plata salariilor si a pensiilor reduse, pentru plata investitiilor care pot stimula relansarea economica, pentru plata necesara functionarii spitalelor, a scolilor, a tribunalelor, a politiei, a tuturor institutiilor statului", dupa cum arata Andreea Paul, pe site-ul personal.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri