“Pierzi o sarcina, nu pierzi un copil pe care l-ai vazut crescand sub ochii tai. Pierderea unei sarcini nu este o tragedie pe care sa nu o poti depasi. Sigur, nu este nici ceva placut. Nu este ca si cum ai pierde pe cineva drag. Nu este decat o durere temporara care, cel mai probabil, o sa treaca odata cu viitoarea sarcina”... Este ceea ce gandesc multi dintre cei din jur. Spune-ti acum acelasi lucru si tie: “Nu ai de ce sa suferi atat de mult. Nu e ca si cum ar fi facut parte din viata ta si din planurile tale. Nu e ca si cum l-ai fi vazut zambindu-ti sau tragandu-te usor de par. Dar l-ai avut totusi in pantecele tale. Si era al tau, parte din tine, din visurile si iubirea ta. Si l-ai iubit dinainte de a se naste. “O noua sarcina si o sa uiti cat ai zice peste”... Oare? De ce suna atat de fals si complet diferit de ceea ce ai simtit tu?...
Implicatiile si reactiile emotionale ale pierderii unei sarcine
O femeie din patru trec prin aceasta experienta. Una din 5 sarcini se sfarsesc prin avort spontan care se produce de regula in primele 13 saptamani de sarcina. Rata de de depresie generala in randul femeilor este de 10-15%, insa dupa un avort spontan aceste valori cresc la 22-55%. Cel mai mare risc de a trece printr-o depresie in urma pierderii sarcinii este in intervalul de 12 saptamani de dupa. Statistici recente arata ca avortul spontan este o problema destul de frecventa cu care se confrunta multe dintre femei, reprezentand totodata una dintre temerile cele mai mari pe care le experimenteaza o viitoare mamica.
Cu toate acestea, cu toate ca fiecare mamica are in vedere aceasta terifianta posibilitate, niciodata nu va fi pregatita emotional pentru a face fata avalanselor de sentimente covarsitoare. Pierderea unei sarcini aduce cu ea o schimbarea neprevazuta si nedorita a destinului pe care ti l-ai proiectat tu. Nici cei din jurul tau nu sunt pregatiti emotional sa accepte faptul ca pierderea unei sarcini este similara celei a pierderii unei persoane dragi. Multi dintre acestia nici macar nu constientizeaza durerea pe care o poate experimenta o femeia in aceasta situatie si faptul ca are nevoie de intelegere si de sprijin emotional. Oamenii au tendinta de a minimaliza semnificatia si relevanta psihologica a sarcinii, reducand-o la femeia sau cuplul care trece prin aceasta experienta dureroasa.
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară