IN ACEST ARTICOL:
Impactul emotional pe care il poate avea pierderea unei sarcini este mult mai intens decat impactul fizic. Durerea este mai acida decat toate durerile pe care le-ai simtit vreodata. Tristetea care te incearca... mai neagra decat toate depresiile care te-au incercat vreodata. Chiar daca fetusul nu este inca perceput ca o fiinta separata, legatura emotionala care se stabileste inca de la aflarea vestii este una puternica.

Cand am pierdut primele doua sarcini, nu vroiam sa spun nimanui nimic, ma simteam vinovata, credeam ca sunt singura sau printre putinele femei care au patit asa ceva. Ulterior am inceput sa caut pe forumuri, sa ma interesez si din pacate mi-am dat seama ca suntem mult mai multe”.. povesteste etinc3lle in cadrul topicului Sarcina oprita din evolutie.

Cum sa supravietuiesti emotional dupa ce pierzi o sarcina

“Am pierdut o sarcina la 13 saptamani, oprita din evolutie. Vestea a cazut ca un bolovan; ne pregateam de concediu si ca orice mamica grijulie m-am dus la control. Tot timpul te gandesti ca nu ti se poate intampla tie, mai ales cand ai un copil (un baietel) cu care nu ai avut nicio problema. Nimeni nu e vinovat insa. Se numeste selectie naturala. Important este sa nu ne pierdem speranta, sa ne uitam in jur, sa ne bucuram de ce avem si sa nu dezarmam. Copii vin atunci cand trebuie sa vina, noi suntem cei care ne grabim, ne impartaseste Ely din ceea ce a invatat din propria experienta.

Se stie de asemenea ca legatura cu fetusul este mai puternica la femei decat la barbati si exista diferinte substantiale de intensitate in suferinta pe care o resimte o viitoare mamica si suferinta pe care o resimte viitorul tata. Femeia simte nevoie de a se izola, de a-si jeli pierderea. Felul in care o femeie face fata pierderii unei sarcini depinde intr-o oarecare proportie de convingerile personale si de propriile mecanisme de aparare, de semnificatia pe care a atasat-o copilului, de locul si rolul pe care l-a planificat pentru acesta in viata sa Organismul isi va reveni repede dupa un avort spontan, insa va trebui sa ai grija de sanatatea ta emotionala. Intelegerea emotiilor si a sentimentelor in cauza pot juca un rol important in procesul de vindecare. Este important sa vorbesti despre experienta ta cu partenerul, cu acei prieteni care sunt dispusi sa te asculte si sa iti ofere suportul emotional propice, sa discuti deschis cu membrii familiei la care tii sau sa ceri sprijinul persoanelor specializate. Trebuie sa accepti faptul ca sunt multe femei care au trecut prin ceea ce treci si tu si ca recuperarea emotionala a fost posibila in cazul lor asa cum va fi si in cazul tau.

Cand esti insarcinata, mai ales prima data, si cand iti doresti un copil atat de mult, este greu sa ti se spuna ca sarcina e oprita din evolutie... Dar durerea trece cu timpul si este inevitabil sa nu ne gandim ca data viitoare va fi bine”, ne incurajeaza comanmonica77 .

Irina N.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri