Este important sa stabilești o rutină clară a zilelor de școală, pentru ca, împreună, să detectați eventuale zile mai aglomerate și soluții pentru a nu vă suprasolicita. Modificați programul activităților în așa fel încât să nu îl aglomereze pe cel mic. Iată unele activități ce ar trebui, după caz, menținute în rutina zilnică.
Joaca
Dacă și cei mari se mai joacă din când în când, ne putem imagina cât de importantă este această parte pentru copii mici sau chiar pentru preadolescenți. Pentru ei, învățarea încă se mai face și prin joacă, iar opțiunile pentru a le menține interesul activ sunt variate. De la jucarii copii de 4 ani și până la jocuri de grup, care pot antrena toată familia, există multe idei prin care să menținem atenția, concentrarea, analiza, planificarea și multe altele. Chiar și jocurile copilăriei noastre sunt actuale și din ce în ce mai populare, pentru că reușesc să consume din energia debordantă a celor mici. Implicați-vă în jocuri cât de mult puteți și veți forma o conexiune și mai puternică între adulți și copii.
Odihna
Și din viața de zi cu zi, nu doar din filme, cunoaștem imaginea copilului obosit, care vine de la școală și tot ce își dorește este să doarmă. Dacă aceasta este o soluție potrivită, care crește productivitatea și nu îl transformă pe cel mic într-un morocănos pentru restul zilei, cu siguranță este o soluție bună. Dacă (pre)școlarul se rezumă doar la somnul de noapte, asigură-te că atinge numărul de ore de somn potrivit vârstei, dar și că ora de culcare nu este prea înaintată. Mediul de somn trebuie să fie comod, întunecat și liniștit, pentru vise cât mai plăcute.
Timpul petrecut împreună
Modul de organizare al familiei se răsfrânge direct asupra comportamentului copiilor. Pe lângă faptul că ei fac, la rândul lor, tot ceea ce văd acasă, timpul fizic petrecut împreună este vital pentru o sănătate mintală solidă. Găsiți activități pe placul tuturor, jucați-vă împreună, mergeți la o petrecere cu alți părinți și copii sau pregătiți o seară de filme și popcorn pentru toată familia. Măcar o zi pe săptămână ar trebui să fie rezervată pentru activități comune, relaxante și generatoare de hohote de râs. Este important ca telefoanele mobile să rămână pe modul silențios, pentru a nu întrerupe magia.
Hobby-uri
Încă dinainte de vârsta de 2 ani, copiii își formează preferințele în anumite direcții. Mai întâi pentru anumite persoane familiare, apoi pentru desenele animate care îi amuză (deși nu încurajăm expunerea excesivă la ecrane) și, mai apoi, preferințele pentru anumite activități, care se transformă în hobby-uri. Acestea sunt fie individuale (cum sunt cititul, desenul, colecționarea de obiecte), fie realizate în cadru organizat (centre de lectură sau pictură, drumeții, tabere, ore de arte marțiale, înot sau balet).
Toate aceste tipuri de activități pe care le putem încadra la extrașcolare merită încurajate, deoarece, fiind pe placul copiilor, aduc un mare grad de satisfacție și o stimă de sine crescută. Dacă se mai implică și în unele concursuri, vor acumula cunoștințe despre lucrul în echipă sau despre competiția constructivă, valori care, pe termen lung, se vor dovedi valoroase chiar și în cele mai neprevăzute situații.
Pentru a avea o privire de ansamblu asupra dezvoltării unui copil, este important de știut care îi sunt preferințele, la ce excelează și unde nu își dorește să investească timp. O abordare corectă implică atât educația formală din școală, cât și activitățile adiacente, pentru a menține un echilibru în dezvoltarea mai multor abilități.
Sursa Foto: Shotstash.com
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară