Primul test de sarcină pozitiv
Primul eveniment magic din viața de viitoare mămică este cel al primului test de sarcină pozitiv. Cele două liniuțe de pe fâșia de carton sau de pe dispozitivul de plastic au atât de multe semnificații, încât probabil că vei păstra acest prim test de sarcină pozitiv în cutia personală cu comori strânse de-a lungul vieții. Este o senzație magică aceea că un omuleț crește în interiorul tău, aproape că te crezi subiectul unei vrăji și cu siguranță încep deja să ți se învârtă în minte un milion de spaime și întrebări, înainte chiar de a mai da cuiva vestea cea mare.
Ecografia la care vezi prima oară chipul bebelușului
Morfologia de trimestrul 3 este una dintre cele mai emoționante ecografii pe care le vei face pe durata sarcinii. De ce? Pentru că, dacă alegi medicul potrivit, cu aparatura potrivită, este foarte posibil să poți vedea, înaintea oricui altcuiva, chipul bebelușului tău. Ce miracol, nu-i așa, să vezi trăsăturile unui omuleț care nici nu s-a născut încă!
Evident, imaginea ecografică nu furnizează prea multe detalii despre fizionomia juniorului, iar faptul că stă deja de câteva luni bune scufundat în lichid amniotic nu e de natură să îl avantajeze, dar fotografia pe care ți-o va da medicul la finalul examinării merită din plin.
Ecografia din primul trimestru de sarcină
Ecografia pe care o faci în primul trimestru de sarcină are scopul său medical bine definit, dar niciun medic nu va înțelege emoțiile viitorilor părinți atunci când își vor vedea, pentru prima oară, bebelușul: întreg și perfect, într-o fotografie alb-negru. Cu mânuțele și picioruțele subțiri și capul mult prea mare pentru restul corpului, bebe arată ca un mic extraterestru deocamdată. Dar e micul tău extraterestru, e ființa pe care o iubești cel mai mult pe lumea aceasta și pe care abia aștepți să o poți ține în brațe, peste câteva luni.
Prima ascultate a bătăilor inimii bebelușului
După ce ai privit de un milion de ori testul pozitiv de sarcină și după ce ai mai făcut, probabil, și alte teste pentru a te asigura că nu e vorba despre o greșeală, următorul gest logic este să programezi prima consultație la medicul obstetrician, pentru confirmarea sarcinii și pentru a afla care sunt următorii pași pe care îi ai de făcut.
Confirmarea sarcinii se efectuează ecografic, de obicei în săptămâna 6 de sarcină, adică la aproximativ 4 săptămâni de la concepție. Corpul lui bebe nu este încă format, ecografia practic arată o bobiță în interiorul unui săculeț mai mare, dar medicul are un buton magic cu ajutorul căruia poți începe deodată să asculți bătăile inimii viitorului tău copil. Este, cu siguranță, un moment absolut special!
Anunțul oficial al sarcinii
Anunțul oficial al sarcinii este un moment emoționant, deoarece majoritatea viitoarelor mămici caută o modalitate originală de a da vestea cea mare. Evident, anunțul nu va fi făcut public dintr-odată; mai întâi va afla viitorul tătic, apoi familia extinsă, prietenii și colegii de serviciu.
Alegerea momentului potrivit pentru a da vestea cea mare depinde în exclusivitate de preferințele viitorilor părinți. Unele persoane preferă să anunțe sarcina familiei încă de la primul test pozitiv, bucurându-se de energia pozitivă transmisă de cei dragi și de entuziasmul acestora. Alte cupluri aleg să amâne momentul cel mare pentru finalul primului trimestru de sarcină, când devine clar că lucrurile merg spre bine, riscul cel mai mare de pierdere a sarcinii a fost depășit, evitându-se astfel eventuale momente jenante și întrebări deranjante.
Crezi că emoțiile se opresc aici? Nicidecum! Va trebui să amenajezi camera bebelușului, să îi cumperi primele hăinuțe, poți organiza o petrecere de tip baby shower și vei aștepta cu bagajul de maternitate pregătit lângă ușă, întrebându-te dacă a sosit momentul cel mare al întâlnirii. Și mai sunt multe, multe momente frumoase și unice, iar aventura de-abia a început.
Sursa foto: Shutterstock
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară