Dacă în trecut femeile erau grăbite să devină mame încă de la vârste fragede, cu timpul acest lucru s-a schimbat. În prezent, femeile aleg să dea naştere primului copil la o vârstă mult mai înaintată, ori chiar deloc. Aşa cum decizia de a avea sau nu copii este una personală, la fel este şi alegerea momentului în care eşti gata să încerci să rămâi însărcinată. Aşadar, iată câteva semne pe care trebuie să le recunoşti:
1.Nu te sperie schimbarea
Oricine apare în familia ta îți va schimba stilul de viață. De exemplu, o diferenţă semnificativă apare odată cu adopția unei pisici sau a unui câine. Însă, apariţia unui copil este, cu siguranţă, cea mai mare schimbare pe care o veţi simţi. Iar pentru cuplu, trecerea de la viaţa în doi la cea de părinţi este, fără doar şi poate, una din cele mai satisfăcătoare, dar şi revelatoare experienţe.
Pentru mămică, schimbarea începe încă din primele luni ale sarcinii. În funcţie de evoluţie, poţi lucra până aproape de momentul naşterii, ori poţi intra în concediu risc maternal. Indiferent de situaţie, ideea este să te bucuri cât mai mult de această perioadă. Profită de timpul în care poţi organiza cât mai multe aspecte referitoare la venirea pe lume a bebeluşului tău.
2.Ai o stare de sănătate bună
Miracolul aducerii pe lume a unui copil poate fi umbrit, din păcate, de problemele de sănătate. Astfel, înainte de a planifica o sarcină, este indicat să îţi evaluezi corect starea de sănătate. O sarcină presupune schimbări majore pentru organism, iar acestea vor fi trecute cu brio atunci când corpul tău este în stare bună. A mânca sănătos, a gestiona factorii de stres și a te menține activă, înainte și pe parcursul sarcinii, sunt obiceiuri care au nenumărate beneficii.
Medicul ginecolog şi medicul de familie sunt persoanele care te pot ajuta cu cele mai importante informaţii despre starea ta de sănătate, în baza unor analize şi investigaţii medicale specifice.
3.Relaţia de cuplu este una solidă
Din păcate, nu puţini sunt oamenii care consideră că aducerea pe lume a unui bebeluş poate repara o relaţie amoroasă care nu funcţionează. Acesta este unul din cele mai des întâlnite mituri despre sarcină şi relaţii.
În fapt, o sarcină poate fi un factor de stres, mai ales pentru un cuplu disfuncţional. O femeie însărcinată trece prin multiple schimbări hormonale, iar acestea pot aduce noi tensiuni în cuplu. Atunci când dragostea, încrederea şi susţinerea reciprocă reprezintă baza relaţiei voastre, vă veţi putea bucura, cu adevărat, de această experienţă unică.
4.Te bucuri de stabilitate financiară
Deşi nu ne face plăcere să recunoaştem, partea materială are o mare importanţă în viaţa noastră. Deşi banii nu ar trebui să te împiedice să îţi formezi o familie, a face asta atunci când ai o stabilitate financiară este o decizie înţeleaptă. Atât pe perioada sarcinii, dar mai ales ulterior, cheltuielile pot fi semnificative.
Este greu să calculezi costurile, chiar dacă se presupune că sistemul medical este gratuit pentru orice asigurat CAS. Analizele, suplimentele şi alte posibile investigaţii pe care medicul ţi le poate recomanda pe perioada sarcinii pot aduce cheltuieli semnificative. Şi, bineînțeles, nici anii ce vor urma, pe măsură ce bebeluşul creşte, nu vor fi scutiţi de eforturi financiare.
A fi părinte este cea mai frumoasă meserie full time din lume, fără doar şi poate. Nimic nu se poate compara cu dragostea purtată copilului tău, însă este important ca acesta să apară în viaţa ta atunci când te simţi, cu adevărat, pregătită să-l primeşti.
Sursa foto: Shutterstock
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară