2 Septembrie 2024 publicat în Familie 15 share-uri

Începutul anului școlar poate aduce cu sine multe bucurii pentru cei mici, dar și o serie de provocări financiare pentru părinți.

Dacă și tu simți cum cheltuielile cu rechizitele, uniformele, activitățile extrașcolare pun presiune pe bugetul familiei, descoperă în continuare cum poți să gestionezi eficient aceste costuri pentru a te bucura de un început de an școlar fără stres financiar.

1. Stabilește un buget realist și împarte-l pe categorii

Primul pas în gestionarea cheltuielilor este să creezi un buget realist deoarece te va ajuta să menții controlul asupra finanțelor și să eviți achizițiile impulsive.

Mai apoi, împarte bugetul stabilit în două categorii: cheltuieli esențiale și opționale. Identifică alături de școlarul tău lucrurile care sunt absolut necesare și pe care le va folosi efectiv încă de la începerea școlii. Identificați și lucrurile pe care și le dorește, dar care nu sunt esențiale pentru activitățile școlare și întreabă-l care sunt motivele din spatele dorințelor sale.

Dacă îți dorești să-i oferi celui mic acces și la activități extracurriculare, cum ar fi cursuri de arte, de dans, de înot sau alte sporturi, ține cont de acestea într-un buget separat. Dacă nu dorești ca aceste costuri să-ți afecteze bugetul familial, atunci poți să apelezi la un credit rapid pentru scoala pentru a obține suma de care ai nevoie pentru început, dar și pentru a te asigura că poți susține activitățile alese pe termen lung.

2. Cumpără inteligent

Dacă lista de articole școlare pare nesfârșită, începe cu lucrurile esențiale pe care le-ați identificat în prima etapă. Compară articole similare în diverse magazine și profită și de promoțiile online, astfel încât să te asiguri că achiziționezi produsele la cel mai bun preț. Totuși, evită să cumperi lucruri doar pentru că sunt la reducere, dacă nu sunt pe lista de necesități.

Nu uita nici următorul lucru: când vine vorba de haine și rechizite școlare, calitatea ar trebui să primeze în fața cantității. În loc să cumperi multe obiecte ieftine care se vor uza rapid, alege să investești în articole de calitate superioară, care vor rezista pe termen lung. În plus, poți alege și să reciclezi sau să recondiționezi anumite articole din anii precedenți dacă acestea sunt încă utilizabile. Acest lucru îți permite să aloci mai mult buget și lucrurilor care nu sunt esențiale, dar pe care și le dorește cel mic. În acest mod, cu siguranță va fi mai entuziasmat de începerea școlii.

3. Gândește pe termen lung

Pentru că începerea anului școlar este doar o etapă din educația celui mic, este esențial să gândești pe termen lung atunci când vine vorba despre planificarea financiară. Până la urmă, educația copilului tău presupune o investiție pe termen lung, motiv pentru care este esențial să te gândești și dincolo de cheltuielile imediate. Pentru asta, o acțiune la îndemână pe care o poți face chiar din confortul casei este să deschizi un cont de economii dedicat educației copilului tău, unde poți adăuga constant sume mici de bani. Astfel, vei avea la dispoziție un fond de urgență pentru cheltuieli neașteptate sau pentru costuri mai mari, cum ar fi cele legate de universitate.

Un alt lucru pe care îl poți face este să investești într-o asigurare de sănătate cu componentă de investiție pentru educația celui mic. Pe lângă planul pentru cel mic la care adaugi lună de lună o anumită sumă de bani, în acest caz beneficiezi și de protecție financiară astfel încât, în cazul unor situații neprevăzute, compania de asigurări să poată susține plata pe termen lung în locul tău.

În concluzie, gestionarea presiunilor financiare la început de an școlar poate părea o provocare, dar cu un plan de acțiune bine structurat și adaptat posibilităților tale și nevoilor celui mic poate fi depășită cu succes. Prin stabilirea unui buget realist, prioritizarea cheltuielilor și compararea ofertelor, poți asigura un început de an școlar bine organizat și fără stres financiar.

Sursă foto: Shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri