1.Fii un model de urmat
Comportamentul tău zilnic este cel mai puternic exemplu pentru că cel mic învaţă prin observaţie. Aşa că, dacă dai prioritate sănătății, învățării, relațiilor și timpului de calitate, copilul va tinde să facă la fel. Cum poți face asta? E simplu:
- Pentru a prioritiza sănătatea, poți alege o dietă echilibrată, practicarea unui sport regulat și programarea unor vizite periodice la medic. Un alt lucru pe care îl poți face aici este și alegerea unei polițe de asigurare de sanatate, odată pentru liniștea ta și pentru a te putea baza pe ajutor financiar în caz că te îmbolnăvești sau ai un accident, iar mai apoi pentru a-i arăta celui mic că sănătatea este un aspect care trebuie avut în vedere pe termen lung. O astfel de asigurare de sănătate îți aduce și alte avantaje, precum acces la o a doua opinie medicală, la un serviciu de asistență medicală 24/7 și prevenție opțională.
- În ceea ce privește învățarea, poți alege să citești înainte de a merge la culcare și să-i explici copilului cum această activitate te ajută să înveți și să te relaxezi.
- Trecând la relații și timp de calitate, poți să creezi un obicei de a lua masa împreună cu prieteni și alți membri ai familiei la voi acasă. În acest mod, îi arăți celui mic că pui preț pe oamenii dragi de lângă tine și că le arăți asta în mod constant.
2.Ajută-l să înțeleagă diferența dintre dorințe și nevoi
Un alt lucru pe care îl poți face, pentru a-l ajuta pe copil să prioritizeze inteligent aspectele propriei vieți, este de a-l ajuta să înțeleagă diferența dintre dorințe și nevoi.
Întâi de toate, explică-i conceptele: în timp ce nevoile, cum ar fi hrana și adăpostul sunt lucruri esențiale pentru supraviețuire și bunăstare, dorințele sunt lucruri pe care le dorim pentru plăcerea sau confortul nostru, dar care nu sunt esențiale pentru supraviețuire.
Pentru a înțelege cât mai bine însemnătatea acestor concepte, poți folosi și exemple concrete. De exemplu, îl aduci pe cel mic cu tine la supermarket pentru a face cumpărăturile și comparați fiecare produs achiziționat pentru ca el să-și dea seama dacă face parte din categoria nevoilor sau a dorințelor.
Nu în ultimul rând, explică-i și impactul diferitelor alegeri. Un bun început ar putea fi fraza „Dacă cheltuim prea mult pe lucruri pe care le dorim, s-ar putea să nu avem suficienți bani pentru ceea ce avem nevoie.”
3.Încurajează dezvoltarea gândirii analitice
Odată ce i-ai explicat celui mic diferența dintre dorințe și nevoi, poți să-l încurajezi să facă propriile alegeri. Iar aici i-ar putea fi foarte utilă gândirea critică. Aceasta poate ajuta copilul să prioritizeze lucrurile prin îmbunătățirea capacității sale de a analiza, evalua și lua decizii raționale.
De exemplu, cu ajutorul acestei abilități, copilul poate compara diferite opțiuni și poate evalua avantajele și dezavantajele fiecărei alegeri. O situație potrivită aici ar putea fi cea în care are de ales între studiu și joacă. Pentru a se gândi mai bine la alegerile pe care le face, îl poți întreba: „Care dintre aceste activități crezi că îți va aduce mai multe beneficii pe termen lung și care este mai necesară acum?”
De asemenea, gândirea analitică îi permite copilului să stabilească obiective clare și să planifice pașii necesari pentru atingerea acestora. Dacă vrea să economisească pentru o jucărie, ajută-l să stabilească un mod eficient de a economisii banii de buzunar, astfel încât să-și atingă obiectivul cât mai repede.
În concluzie, ține cont că a învăța un copil să prioritizeze corect lucrurile importante în viață nu este un proces care se întâmplă peste noapte, ci un efort constant, care necesită răbdare, exemplu personal și îndrumare atentă. De aceea, pentru început poți alege să aplici sfaturile din acest articol și să ajustezi modul în care îl ghidezi pe cel mic, în funcție de valorile și obiectivele voastre.
Sursă foto: Shutterstock
Școala fără Pauză, campania ce luptă împotriva abandonului școlar, încheie cu succes cel de-al patrulea an
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri